MEĐU IZMEĐU

KORAL OD TRISTA LETA

1.093 pregleda
Dugovečan na dubini (Vikipedija)

Crveni koral, koji može da živi pet stotina godina, jedan je od nekoliko morskih vrsta koje čine da čovekov životni vek izgleda kao treptaj oka. U novoj studiji naučnici su istraživali iz kog razloga neke od ovih vrsta mogu da žive i po nekoliko stotina godina.

Autori studije došli su do zaključka da bića koja žive na velikim dubinama mora i okeana, poput korala, makroalgi, sunđera i gorgonije, imaju više izgleda da žive i po nekoliko stotina godina.

Nedostižni sunđer (Vikipedija)

Morska vrsta s najdužim životnim vekom ikada zabeleženim je sunđer Monorhaphis chuni koji je živeo neverovatnih jedanaest hiljada godina na dubini od 300 metara ispod površine mora.

Na većim dubinama životinje su zaštićene od mnogih pojava sa kojima se suočavaju vrste na manjim dubinama, poput promene temperature i jakih oluja, objašnjava koautor studije Den Douk, profesor studija životne sredine na Univerzitetu Kolorado.

Drugi faktor je to što ove vrste formiraju koloniju višestrukih jedinica koje su genetički identične i koje se, kod korala i gorgonija, nazivaju polipi. Ipak, naučnici ističu da vrste koje danas žive na tim dubinama više nisu toliko bezbedne da bi mogle da dožive duboku starost, navodeći kao najveći uzrok tome osetne klimatske promene.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar