MEĐU IZMEĐU

KORISNA FORA NOĆNA MORA

256 pregleda

Nova istraživanja pokazuju da čak i kada su nam snovi zastrašujući ili uznemirujući, to može delovati poput „noćne terapije, jer pripremaju naš mozak da se bolje nosi sa strahom.

 Mapiranjem aktivnosti ljudskog mozga tokom spavanja, dobijaju se rezultati koji idu u prilog ideji da nas ponovni loši događaji dok sanjamo pripremaju za realne događaje. Istraživači su otkrili da su se oni koji su imali mnogo loših snova, takođe, lakše oslobađali od straha u budnom stanju, piše portal „Sajens alert”. „Prvi put smo pronašli neuronske veze za strah kada sanjamo i primetili smo da se u mozgu aktiviraju slične regije kada doživljavamo strah i u stanju spavanja i u budnom stanju“, kaže naučnik Lampros Perogamvros sa Žensvskog univerziteta.

Ljudski san je još misterija, ali svako ko se probudi obliven znojem zna iz ličnog iskustva da su raspoloženje i san usko povezani. Slično kao kad smo budni, mi doživljavamo emocije u snu, a to može uticati na to kako se osećamo kad se probudimo. Danas se nesumnjivo misli da REM faza sna nekako stabilizuje naše negativne emocije i sećanja. Ali da li će ta emocija ući u naše snove, druga je stvar.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar