MEĐU IZMEĐU

KORONA IH ZAOBILAZI

265 pregleda
Shutterstock

Istraživači tragaju širom sveta za ljudima koji bi mogli da budu otporni na virus SARS-CoV-2 koji prouzrokuje kovid-19. U genima nekih osoba mogao bi da bude ključ za lečenje ove bolesti.Rukovodilac grupe istraživača, imunolog Evangelos Andreakos, rekao je da se klinička slika značajno razlikuje kod obolelih od kovida, pri čemu neke osobe imaju samo asimptomatsku infekciju dok drugima život bude ugrožen.

„Naše razumevanje patofiziologije kovida koji preti životima značajno je napredovalo od decembra 2019. kad je bolest tek opisana, ali još uvek znamo veoma malo o ljudskoj genetskoj i imunološkoj osnovi urođene rezistencije na SARS-CoV-2”, naveo je Andreakos.Iako još nema dovoljno informacija o urođenoj rezistencije na virus, istraživači navode da to ne znači da ona ne postoji. Ističu da se ponekad zaraze svi članovi porodice, osim jednog.

Ranije je objavljeno i da osobe sa određenom krvnom grupom imaju manju šansu od razvoja teškog oblika kovida. Reč je o pojedincima koji imaju nultu krvnu grupu. Druge studije su se bavile proteinima, poput receptora ACE2 ili TMEM41B. Čini se da su ti proteini nužni da bi koronavirus ušao ili se umnožio u ćeliji, prenosi Science alert.Istraživači žele da pronađu pojedince koji su prirodno otporni na SARS-CoV-2 i imaju neke ideje kako bi se to moglo postići.

„Prvo se usrdsređujemo na neinficirane kontakte u porodicama u kojima su osobe sa simptomatskom infekcijom. Nakon toga treba razmatrati pojedince izložene indeksnom slučaju bez lične zaštitne opreme, najmanje sat vremena dnevno tokom prvih tri do pet dana dok traju simptomi u indeksnom slučaju”, navode istraživači.To bi se zatim proverilo sa negativnim PCR testovima i negativnim krvnim nalazima četiri nedelje nakon izlaganja, pri čemu bi se posebno usredsredili na T- ćelije da bi se utvrdilo da li se osoba zarazila.Istraživači su do sada pronašli 400 ispitanika koji ispunjavaju kriterijume, ali ih traže i dalje.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar