МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА СА СВИЊА НА ЉУДЕ

Pexels

Нови коронавирус пронађен код свиња: Показује потенцијал ширења на људе.

Ново истраживање са Универзитета у Северној Kаролини сугерише да би сој коронавируса који је недавно алармирао свињску индустрију могао имати потенцијал да се прошири и на људе. Лабораторијски тестови Универзитета Северне Kаролине у Чапел Хилу показују да се нови вирус SADS-CoV може умножавати у људским плућним ћелијама, ћелијама дисајних путева и ћелијама црева. То сугерише да овај коронавирус може утицати и на људе – чак и ако до данас нису познати случајеви. Стога истраживачи траже интензивно праћење овог новог вируса.

Потенцијална претња вируса за људе приказана је у лабораторијским тестовима у Чапел Хилу, показујући да се SADS-CoV ефикасно реплицира у људским дисајним путевима и цревним ћелијама. Налази су објављени 12. октобра.

Сој коронавируса, познат као коронавирус синдрома свињске акутне дијареје (SADS-CoV), настао је од слепих мишева и заразио је стада свиња широм Kине од када је први пут откривен 2016. године. У Kини је последњих година било неколико епидемија болести узрокованих синдромом акутне дијареје свиња коронавируса (SADS-CoV). Потенцијална претња вируса за људе приказана је у лабораторијским тестовима у Чапел Хилу, показујући да се SADS-CoV ефикасно реплицира у људским дисајним путевима и цревним ћелијама. Налази су објављени 12. октобра. Иако се налази у истој породици вируса као и бетакоронавирус SARS-CoV-2, који узрокује респираторну болест ковид-19 код људи, SADS-CoV је алфакоронавирус који изазива гастроинтестиналне болести свиња. Вирус узрокује озбиљну дијареју и повраћање, а посебно је смртоносан за младунце. SADS-CoV се такође разликује од два алфакоронавируса прехладе код људи. Иако до данас није познато да SADS-CoV утиче на људе, пандемија ковид 19 служи као моћан подсетник да многи сојеви коронавируса, пронађени на животињама имају потенцијал да заразе и људе – ефекат познат као преливање.

Унакрсни заштитни имунитет стада често спречава људе да се заразе многим коронавирусима који се налазе у животињама. Међутим, резултати испитивања које су спровели Kејтлин Едвардс, специјалиста за истраживање и магистар јавног здравства на Чапел Хилу,и њен тим сугеришу да људи још нису развили такав имунитет на SADS-CoV. Широки распон SADS-CoV, заједно са способношћу реплицирања у људским плућима и ентеричким станицама, показује потенцијални ризик за будуће појаве у људским и животињским популацијама”, казала је Едвардс и додала да још нису у потпуности сигурни може ли овај сој вируса заразити људе. Едвардс упозорава да су потребна додатна испитивања на додатним врстама станица и на животињама како би се потврдили ови налази.Препоручујемо да се и свињски радници и свињска популација непрестано надзиру како би се учили знакови SADS-CoV инфекције ако се појави како би се спречиле епидемије и масивни економски губици”, каже Едвардс.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар