MEĐU IZMEĐU

KOSMOS: MUTANTI DOLAZE

390 pregleda

Zemaljske bakterije poslate u kosmos vratile su se izmenjene i sada predstavljaju pretnju postojanju ostalog života. Zato se moraju preduzeti da se spreče, upravo su upozorili ruski naučnici.

Ogled u Rusiji, pod nazivom „Biorizik”, obelodanio je da su različiti mikroorganizmi s naše šlanete mogli preživeti u surovim kosmisčkim uslovima na površini Međunarodne svemirske stanice (ISS). Istraživanje je sprovedeno u januaru 2005. godine na ruskom odeljku, a ispitivanju se koristilo 68 različitih organizama, uključujući bakterije (jedna od tih je Bacillus subtilis), insekte, kičmenjake i više biljke.

Promenjene (mutirane) bakterije ispoljile su visoku agresivnost i otpornost na antibiotike posle povratka na Zemlju, napisano je u ruskom izveštaju za sastanak Međunarodnog komiteta za istraživanje kosmosa, koji je predviđen za kraj jula u SAD. Rakova jajašca i kavijar jedne afričke ribe pretrajali su u kosmosu 2,5 godine, a zametci su oživeli nakon povratka na Zemlju.

Glavnu pretnju predstavljaju zemaljski
mikroorganizmi koji su dospeli na druge
planete i promenili se na nepoznat
način u tamošnjoj atmosferi i otuda
se vratili na Zemlju.

Živi organizmi su, dakle, sposobni da preživi u kosmičkim uslovima. Uslovno govoreći, u dalekoj budućnosti ne isključuje se da vanzemaljska tvar s drugih planeta stigne na Zemlju, a ni sa naše na druge planete. Ali glavnu pretnju predstavljaju zemaljski mikroorganizmi koji su dospeli na druge planete i promenili se na nepoznat način u tamošnjoj atmosferi i otuda se vratili na Zemlju.

Načelo „planetarne odbrane”, čiji je cilj sprečavanje zaražavanja i zagađenja Zemlje vanzemaljskim organizmima, i obrnuto, primenjuju sve svemirske agencije u toku svojih međuplanetarnih ppoduhvata. Za to je od 1959. zadužen Odbor za istraživanje kosmosa, sa sedištem u Parizu.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar