MEĐU IZMEĐU

KRAVE S VENTILATORIMA

149 pregleda

Nakon maski za ljude za sprečavanje širenja aerosola koji nose virus kovid 19, prehrambeni div Cargill najavljuje prodaju maski koje, kako tvrde, treba da spreče emisiju metana nastalog kravljim podrigivanjem da bi se umanjio efekat staklene bašte.

Mesne i mlečne fabrike već duže vreme su pod velikim pritiskom da reše problem emisije metana koji proizvode goveda.Ujedinjene nacije procenjuju da 15 odsto globalnih emisija uzrokuje stočarstvo, a značajan deo potiče od uzgoja goveda. Da bi rešili ovaj problem, poljoprivredna kompanija Cargill nudi podršku industriji maskama koje upijaju metan.

Maske će biti opremljene ventilatorima, napajanim solarnim baterijama koje usisavaju metan posle podrigivanja. Filter apsorbuje metan, a nakon zasićenja filtera, hemijska reakcija pretvara metan u CO, koji se zatim oslobađa.Procenjuje se da će maska ​​za krave, koju je razvio britanski startap Zell Ltd. koštati oko 80 dolara po kravi. Paralelno s ovom inicijativom predlažu se i druga rešenja, poput promene prehrane stoke kako bi se smanjilo nadimanje krava, odnosno emisija metana kao posledica.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar