MEĐU IZMEĐU

MREŽA ZELENIH IDEJA

123 pregleda

Evropski lider u istraživanju i razvoju i najveća svetska hemijska kompanija BASF, pokreće projekat BASF Innovation Hub BASF koji će okupiti početničke firme (start-up) i inovatore iz 11 zemalja Srednje i Južne Evrope, među kojima je i Srbija. U fokusu ovogodišnjeg konkursa su rešenja koja direktno ili indirektno doprinose stubovima Zelene agende – čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i cirkularnoj ekonomiji.

„Narušavanje životne sredine i klimatske promene poslednjih decenija predstavljaju veliki izazov za ceo svet. Zbog toga su evropske države postavile cilj da, prve na planeti, postanu klimatski neutralan blok. Između ostalog, Evropska komisija je usvojila Zeleni plan (Green deal) kao skup mera za postizanje održive ekonomije, a na nama je da podržimo rešenja koja će to omogućiti. Innovatio Hub konkurs jedan je od načina da podržimo Zeleni plan”, izjavio je Simon Franko direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Prijave za konkursprimaju se do 15. septembra u ponoć. U prvoj fazi takmičenja žiri će odabrati najbolju ideju iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Pobednička ideja će u novembru učestvovati na velikom finalu, zajedno sa najuspešnijim rešenjima iz drugih država.Pobednik lokalnog konkursa osvaja 2.500 evra, a najbolja ideja regionalne faze 5.000 evra.Mogućnost za ostvarivanje finansijske podrške imaju inovatori i startap timovi do pet članova, a osnovni uslov za učešće jeste da prijavljena ideja direktno ili indirektno doprinosi stvaranju rešenja za čistu, pouzdanu i pristupačnu energiju, rešenja za održivu poljoprivredu i rešenja koja omogućavaju prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Simon Franko podseća da je nedostatak novca vrlo često glavni razlog zbog koga individualne ideje ne budu nikada realizovane i ističe da BASF želi da pruži bar malu podršku:„Postulati Zelene agende su vrlo široki, pa verujemo da će brojni inovatori prepoznati da upravo njihova ideja odgovara uslovima konkursa. Bilo da se radi o izolatorima za povećanje energetske efikasnosti, aplikacijama koje će optimizovati upotrebu vode prilikom zalivanja useva i električne energije u kućama i stanovima, modernim rešenjima za smanjenje plastičnog otpada ili potpuno revolucionarnom rešenju, BASF će pružiti novčanu podršku za razvoj najbolje ideje”, istakao je Simon Franko.

Dodatne informacije dostupne su na veb sajtu http://www.join-innovationhub.com/.

(Izvor BASF)

O autoru

administrator

Ostavite komentar