MEĐU IZMEĐU

ČUDNI PREKIDI NA SUNCU

165 pregleda

Nešto veliko će se desiti na Suncu i to, sudeći prema najnovijoj pretpostavci fizičara – veoma brzo. U pitanju je pojava koju su američki naučnici nazvali „trenutkom prekida.

Ako nikada niste čuli za taj događaj, niste usamljeni. Reč je, naime, o relativno novoj ideji u solarnoj fizici koju su izneli Skot Mekintoš, fizičar specijalizovan za istraživanje Sunca iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i njegov kolega Bob Limon sa Univerziteta Merilend.

Prema teoriji dvojice naučnika, široki pojasevi magnetizma lutaju po površini Sunca, a kad se suprotno namagnetisani slojevi sudare na ekvatoru, oni se poništavaju (ili prekidaju).

Nema eksplozije, ovo je magnetizam, a ne antimaterija. Ipak, ovaj događaj je veoma značajan, jer može da znači da će sledeći solarni ciklus biti mnogo jači.„Ukoliko se ovo desi u skorije vreme, što očekujemo, novi 25 solarni ciklus bi mogao da bude u rangu prvih pet po jačini od kako se vodi evidencija, rekao je Mekintoš.To je, kako ukazuje portal Spaceweather, u najmanju ruku, kontroverzna izjava imajući u vidu da većina naučnika smatra da će nova faza aktivnosti Sunca biti manje aktivna, nalik anemičnom solarnom ciklusu 24, koji je jedva pokazao vrhunac u 2012. i 2013. godini.

„Šta da kažem? Mi smo jeretici, odgovara na to uz smeh Mekintoš.Svoju pretpostavku ovi fizičari su obrazložili u naučnom radu, objavljenom u decembru 2020. godine u časopisu Solar Physics.Na osnovu 270 godina podataka o Sunčevim pegama, otkrili su da „događaji prekida dele jedan sunčev ciklus od drugog, što se dešava otprilike svakih 11 godina, sa naglaskom na otprilike. Interval između prekida iznosi između 10 i 15 godina, što je ključno kada je reč o predviđanju solarnih ciklusa.

„Uočili smo da će svaki sledeći ciklus biti slabiji ukoliko je duži period između prekida. Suprotno tome, što je kraće vreme između prekida, sledeći ciklus će biti jači, rekao je Limon.

Ove ideje možda jesu kontroverzne, ali su podložne proveri, pa ako događaj usledi uskoro, a 25 solarni ciklus bude jak, onda su Mekintoš i Limon na dobrom tragu, zaključuje navedeni portal.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar