МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КРВ: ИЗ ГРУПЕ „А”У ГРУПУ „0”

Илустрација (Википедија)

Научници Универзитета „Бритиш Колумбија”су лабораторијским тестирањима помоћу ензима променочи крвну групу даваоца – тип „А”у универзални тип „0”, преноси Би-Би-Си.

Научници верују да су открили сигуран начин промене крвне групе даваоца у универзални тип 0 (нулти), који је често потребан у хитним случајевима којима је потребна трансфузија, а када дође до несташице одређених крвних група, пише Би-Би-Си.У лабораторијским тестирањима научници су користили ензиме које стварају цревне бактерије и њима су успели да ефикасно трансформишу крвну групу „А”у крвну групу „0”.

Ензим је сваки протеин који је у стању да катализира неку биохемијску реакцију у живим организмима. Стручњаци кажу да би клиничка истраживања могла почети ускоро.Научници су објаснили да су помоћуензима из цревних бактерија успели да уклоне антигене с површине црвених крвних ћелија даваоца (еритроцита), присутних код крвне групе „А”, али не и код крвне групе „0”.

Њихово уклањање у овом процесу изузетно је важно јер ти антигени могу проузроковати кобну имунолошку реакцију ако се уведу у организам особе која нема исту крвну групу. То значи да ће имуни систем примаоца крви „помислити”да давалац с крвном групом „А”заправо има крвну групу „0”и неће је напасти мислећи да је страно тело.

У ванредним и хитним ситуацијама често је врло мало времена за проверу крвне групе пацијента којем је хитно потребна крв, због чега службе за трансфузију у залихама морају имати довољне количине крвне групе „0”.

(Извор Фонет)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар