МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ЛЕБДЕЋИ ТЕСЛА” НОВАКУ ЂОКОВИЋУ

Уручење признања: Драган Раденовић, Новак Ђоковић, Димитрије Панфилов и Братислав Ђорђевић (слева на десно)

Уручење признања: Драган Раденовић, Новак Ђоковић, Димитрије Панфилов и Братислав Ђорђевић (слева на десно)

У колекцији награда и трофеја које је најбољи српски тенисер Новак Ђоковић освојио током своје каријере од синоћ је и повеља удружења „Српски кривак”. У хали „Александар Николић”, пред почетак тренинга, Ђоковић је добио скулптуру „Лебдећи Тесла”, рад академског вајара Драгана Раденовића.

– Знамо да Ноле обожава Теслу. И венчање је уприличио баш на дан рођења нашег великог научника. У духовном смислу најзначајнији Србин је Свети Сава, Никола Тесла у научном, а у спортском је то Новак Ђоковић, па је тако и заслужио ово признање – објашњава Димитрије Панфилов из „Српског кривака”, удружења које је добило име по аутохтоној сорти српског кукуруза дугачког клипа.

(Извор „Политика”)

НОЛЕ: КО ГА ЈЕ УБИО?

Новак Ђоковић, први рекет света, уме да се радује када добија мечеве и да тугује када их губи, али по свему другом није типичан тенисер – чита књиге, воли оперу и на свом блогу се забавља шалама на свој и туђ рачун.

Када пође на нови турнир, међу рекетима су увек и два-три књижевна дела која ће читати у паузама између мечева. Нису то кримићи и љубићи за пуко опуштање, већ штиво које ће му помоћу да притегне неке друге жице, каквих нема на свом рекету. Тако је рано открио Николу Теслу и на својеврстан начин га претворио у свог сталног пријатеља и сабеседника.

Да ли се и ових дана друже?

У недавном интервјуу „Санди тајмсу” наш тенисер је то поменуо:

„Тренутно читам једну велику књигу о Николи Тесли – човеку који је пре сто година пронашао све што је важно у области електрицитета. Отрован је”, каже Ноле, „у Америци, у Чикагу, у хотелској соби. Био је близу да доврши пројекат, једног од најмоћнијих оружја у историји цивилизације, а они су га предухитрили, отровали и однели сва документа. И дан-данас се овај догађај скрива, као ствар од посебног интереса за безбедност земље.”

„Тесла?”

„Да, Н-и-к-о-л-а Т-е-с-л-а. Наш национални аеродром у Београду добио је име по њему; он је наш најпоштованији човек у историји, али је живео и радио у Америци. Тих дана је такође био близу проналаска бежичног преноса енергије, ипак, мало људи зна ко је био Тесла. Управо сам почео да читам књигу и тек улазим у читаву причу. Заиста ме интересује ко га је убио и зашто.”

(Извор НИТ, 2011.)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар