MEĐU IZMEĐU

„LEBDEĆI TESLA” NOVAKU ĐOKOVIĆU

1.527 pregleda
Uručenje priznanja: Dragan Radenović, Novak Đoković, Dimitrije Panfilov i Bratislav Đorđević (sleva na desno)

U kolekciji nagrada i trofeja koje je najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio tokom svoje karijere od sinoć je i povelja udruženja „Srpski krivak”. U hali „Aleksandar Nikolić”, pred početak treninga, Đoković je dobio skulpturu „Lebdeći Tesla”, rad akademskog vajara Dragana Radenovića.

– Znamo da Nole obožava Teslu. I venčanje je upriličio baš na dan rođenja našeg velikog naučnika. U duhovnom smislu najznačajniji Srbin je Sveti Sava, Nikola Tesla u naučnom, a u sportskom je to Novak Đoković, pa je tako i zaslužio ovo priznanje – objašnjava Dimitrije Panfilov iz „Srpskog krivaka”, udruženja koje je dobilo ime po autohtonoj sorti srpskog kukuruza dugačkog klipa.

(Izvor „Politika”)

NOLE: KO GA JE UBIO?

Novak Đoković, prvi reket sveta, ume da se raduje kada dobija mečeve i da tuguje kada ih gubi, ali po svemu drugom nije tipičan teniser – čita knjige, voli operu i na svom blogu se zabavlja šalama na svoj i tuđ račun.

Kada pođe na novi turnir, među reketima su uvek i dva-tri književna dela koja će čitati u pauzama između mečeva. Nisu to krimići i ljubići za puko opuštanje, već štivo koje će mu pomoću da pritegne neke druge žice, kakvih nema na svom reketu. Tako je rano otkrio Nikolu Teslu i na svojevrstan način ga pretvorio u svog stalnog prijatelja i sabesednika.

Da li se i ovih dana druže?

U nedavnom intervjuu „Sandi tajmsu” naš teniser je to pomenuo:

„Trenutno čitam jednu veliku knjigu o Nikoli Tesli – čoveku koji je pre sto godina pronašao sve što je važno u oblasti elektriciteta. Otrovan je”, kaže Nole, „u Americi, u Čikagu, u hotelskoj sobi. Bio je blizu da dovrši projekat, jednog od najmoćnijih oružja u istoriji civilizacije, a oni su ga preduhitrili, otrovali i odneli sva dokumenta. I dan-danas se ovaj događaj skriva, kao stvar od posebnog interesa za bezbednost zemlje.”

„Tesla?”

„Da, N-i-k-o-l-a T-e-s-l-a. Naš nacionalni aerodrom u Beogradu dobio je ime po njemu; on je naš najpoštovaniji čovek u istoriji, ali je živeo i radio u Americi. Tih dana je takođe bio blizu pronalaska bežičnog prenosa energije, ipak, malo ljudi zna ko je bio Tesla. Upravo sam počeo da čitam knjigu i tek ulazim u čitavu priču. Zaista me interesuje ko ga je ubio i zašto.”

(Izvor NIT, 2011.)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar