МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕЧЕЊЕ КРВЉУ ЗАРАЖЕНИХ

Спутњик/Pixabay

У САД је одобрено лечење вируса корона крвном плазмом људи који су оздравили, с тим да ће се тај метод примењивати само у крајњем случају, преноси телевизија „Звезда”.

Управа за контролу хране и лекова САД објавила је прошле недеље правила примене ове врсте лечења. У документу се истиче да истраживања још нису завршена, и да се ово лечење може примењивати само ако је пацијент животно угрожен – на пример, уколико броји мање од 30 удисаја у минути или уколико му је ниво кисеоника у крви нижи од 94 одсто од нормалног. За трансфузију плазме лекар мора добити дозволу Управе за котролу хране и лекова, истиче се.

У документу се наводи и да давалац мора испунити одређене услове – мора бити потврђено да је био заражен короном, с тим да две седмице пре давања плазме не сме имати никакве симптоме болести. Штавише, тестом се мора потврдити да та особа више није носилац Ковида-19. Такође се истиче да је овај метод лечења короне плазмом већ примењиван у Кини и Израелу. Раније је такав начин лечења примењиван у борби против атипичне пнеумоније, а још раније против шпанске грознице. Међутим, тада је трансфузија вршена у раним фазама лечења. 

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар