MEĐU IZMEĐU

LEK SKIDA KILOGRAME

377 pregleda
Ilustracija

Naučnici iz SAD smislili su eksperimentalni lekkoji podstiče mišiće na sagorevanje masnoća (kao u toku vežbanja) kod gojaznih miševa. Medikament pripada predloženoj klasi terapeutika poznatih kao mimetici vežbanja, koji oponašaju fiziološke adaptacije povezane sa fizičkim aktivnostima.Kao što ime sugeriše, ovi jedinjenja bi trebalo da omoguće dobrobiti vežbanja bez napora, uključivanjem bioloških puteva koji se obično aktiviraju tokom telesne aktivnosti.

Zvuči dobro, zar ne? Iako se čini obećavajuće, potrebno je još mnogo testiranja pre nego što postane jasno koji su rizici i dobrobiti od uzimanja takvih lekova. Novi kandidat za medikament aktivira receptore u tkivima koja zahtevaju veliku energiju, kao što su mišići, stvarajući kod miševa učinak sličan aerobnim treninzima. Dakle, umesto da suzbija apetit,on čini da životinje troše više energije dok se odmaraju i da duže vežbaju kada se počnu kretati. Čovekovi mišići uglavnom sagorevaju glukozu u toku kratkih vežbi i treninga sa tegovima, prelazeći na masne kiseline za vreme dužih sesija aerobnih vežbi kao što je trčanje.

Kada smo dali lek miševima, metabolizam njihovog tijela okrenuo se prema korišćenju masnih kiselina, što je vrlo slično procesu koji se događa tokom vežbanja”, rekao je farmakolog Tomas Beris sa Univerziteta Florida u SAD, a prenosi Science Alert. U prethodnoj studiji objavljenoj ranije ove godine, on i saradnici su pokazali da jedinjenje SLU-PPS-332 povećava određenu vrstu mišićnih vlakana kod miševa i poboljšava izdržljivost u vežbanju. Miševi normalne težine trčali su dalje i duže od onih koji nisu tretirani, kao da je lek otključao nove zalihe energije.

Naučnici su u novom istraživanju željeli doznati više u vezi sa učinkom jedinjenja na metabolizam mišića. Primetili su da su u roku od dva sata od davanja leka mišići miševa počeli sagorevati više masti, kao da se bave dugotrajnom vežbom. Mesec dana kasnije, promena je bila očigledna. Životinjice prosečne težine su nakon tridesetak dana uzimanja leka imale gotovo istu težinu kao i pre, ali im se smanjila masna masa mada su jeli istu hranu i bili jednako aktivni kao i pre tretmana.

Kada su dali lek gojaznim miševima, oni su nakon mesec dana imali i manje masnog tkiva i gubitak težine od oko 12 posto. Jednostavno su trošili više energije dok su se odmarali. Naši podaci jasno upućuju na to da bi takva jedinjenja mogla biti korisna u lečenju bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i gojaznost, gde se propisuje telesne vežba”, zaključuju naučnici. Istraživanje A Synthetic ERR Agonist Alleviates Metabolic Syndromeobjavljeno je u časopisu Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 

(Ilustracija Wikimedia)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar