MEĐU IZMEĐU

LEKOVI IZ VEŠTAČKOG LIŠĆA

367 pregleda
vestacki list (vikipedija)

Ugledajući se prirodno lišće koje upija sunčevu svetlost za fotosintezu, hemijski inženjeri sa Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu (Holandija) napravili su veštački list za proizvodnju lekova.

Korišćenje sunčeve svetlosti za hemijsku proizvodnju bio je san mnogih hemijskih inženjera. Nevolja je u tome što dostupna tehnologija stvara energiju čija jačina nije dovoljna za pokretanje hemijskih reakcija.

Međutim, u samoj prirodi takvi procesi su mogući. Molekuli u listovima koje služe kao antene prikupljaju i skladište energiju iz sunčeve svetlosti. Zatim dolazi do hemijskih reakcija, tj. procesa fotosinteze.

Molekuli u listovima koji služe
kao antene prikupljaju i skladište
energiju iz sunčeve svetlosti.
Zatim dolazi do hemijskih reakcija.

Istraživači su koristili nove materijale, poznate kao LSC (luminiscentni solarni sakupljači), koji hvataju sunčevu svetlost na sličan način. Posebni molekuli osetljivi na svetlost upijaju velike količine i pretvaraju ih u određenu boju koja se prenosi do rubova putem provođenja svetla. U praksi ovi materijali često se koriste sa solarnim ćelijama za povećanje prinosa u poljoprivredi.

U istraživanju su korišćeni veoma tanki kanali u silicijumskom gumenom LSC-u kroz koje se može pumpati tečnost. Tako su nadolazeću svetlost dovodili do molekula u tekućini, a intenzitet je bio dovoljno jak za nastanak hemijskih reakcija.

Rezultati istraživanja su nadmašili očekivanja: čak i u oblačnom danu proizvodnja je bila za 40 odsto veća nego kod sličnih ogleda s drugim materijalima. Pomenuta tehnologija podesna je za pravljenje lekova, a to znači bilo gde: na primer, u džungli protiv malarije ili na Marsu paracetamol.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar