MEĐU IZMEĐU

LEPA FARAONOVA MATI

776 pregleda
Maska mumije (Vikipedija)

Trebalo je 500 sati da ponovo stvore bistu i lice kraljice Nefertiti, nekadašnje vladarke Egipta, koja je sačuvana zahvaljujući mumifikaciji.

Lice jedne od najlepših žena na svetu ponovno je oživljeno. Zahvaljujući trodimenziolanoj (3D) tehnologiji, rekonstruisano je lice egipatske kraljice Nefertiti, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu. Trebalo je 500 sati da ponovo stvore bistu i lice nekadašnje vladarke Egipta koja je sačuvana zahvaljujući mumifikaciji. Naučnici su čak ukrasili bistu nakitom koji je ručno izradio „Dior”.

Koristeći najnoviju tehnologiju slikanja,
lice mumije je digitalno mapirano kako
bi se izradila replika glave koja je zapravo
ista kao skulptura kraljice Nefertiti.

Egiptolog doktor Ejdan Dodson sa Univerziteta u Bristolu dobio je dozvolu egipatskog Ministarstva antikviteta i Egipatskog muzeja da ukloni zaštitno staklo koje je pokrivalo mumiju „Mlađe dame”, kako bi je pregledao.

Lobanja i bista Nefertiti

najnoviju tehnologiju slikanja, lice mumije je digitalno mapirano kako bi se izradila replika glave koja je zapravo ista kao skulptura kraljice Nefertiti. Ipak, boja kože vladarke stare 3.400 godina podigla je dosta kontroverzi. Mnogi ljudi na društvenim mrežama tvrdili su da verovatno nije bila toliko svetla u stvarnosti. Ceo proces zabeležen je i emitovan na „Travel čenelu”.

​​Skulptura daje tačan prikaz izgleda vladarke i podupire teoriju da je mumija majke faraona Tutankamona, zapravo, kraljica Nefertiti, piše „Mejl onlajn”.Nefertiti je vladala Egiptom pre 3.300 godina — od 1359. do 1336. pre Hrista.

„Ovo je neverovatno. Kada se ovo otkriće iskombinuje s najnovijim čitanjem genetskih podataka, postaje uzbudljiv dokaz da je mumija ,Mlađe dame’ zapravo kraljica Nefertiti”, rekao je doktor Dodson.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar