МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕТЕЋИ ДРАКУЛА

Балканско чудовиште (Магазин Пир)

Балканско чудовиште (Магазин Пир)

Ма какав гроф Дракула, на Балкану је у прадавна времена обитаваио ненадмашни крволок. Летећи гмизавац величине авиона сматра се највећим грабљивцем икада на нашој планети! И замислите: владао је баш као крвожедни племић – у румунској покрајини Трансилванији.

Иако огроман, летео је задивљујуће
брзо: од 40 до 60 километара на сат,
а у журби до 100 километара на сат!

Након прегледања вратног пршљена огромног створења (стручни назив Hatzegopteryx – pterosaur), широког десет метара и с великим кљуном, научници су уверени да је био месождер који је вребао диносаурусе и остале животиње у раздобљу креде. Припадао је групи летећих рептила познатих као Azhdarchidae.

Уобичајено су овакви летећи гмизавци имали јако дугачке вратове, поједини и по два метра дужине, а овај се одликовао нешто краћим и знантно снажнијим, с великом мишићном масом. На темељу тога су истраживачи уобличили слику загонетног понашања овог бића.

Упоредили су, наиме, његове с костима осталих огромним птеросауруса: трансилванијски је у свему био јачи. У остацима нађеним у стенама, проучаваним стотинама година, нема доказа да је постојао други џиновски грабљивац на овим просторима. Ни огромни диносаурус, ни огромни крокодил, ниједан зуб од тих створења није пронађен, што указује да летећи диносаурус није имао премца.

Иако огроман, летео је задивљујуће брзо: од 40 до 60 километара на сат, а у журби је достизао 100 километара на сат.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар