GAGARINOVI PUTOKAZI

MESEČEVI TURISTI

727 pregleda
Do Meseca i natrag: Sajuz (Vikipedija)

Zainteresovani pojedinci s dubljim džepom mogli bi mogli da lete oko Zemljinog najbližeg kosmičkod susedaa u modernizovanom kosmičkom brodu „Sajuz” već 2021 ili 2022. godine!

Mr Grujica S. Ivanović

Prema rečima Vladimira Solnceva, direktora Raketno-kosmičke korporacije (RKK) „Energija”, Rusija će biti spremna da na tržište kosmičkih turističkih letova ponudi bogatašima širom sveta jedinstveni događaj – let od Zemlje do Meseca, obletanje našeg najbližeg nebeskog suseda i povratak na Zemlju drugom kosmičkom brzinom (preko 11 kilometara na sat).

Pet do šest godina posle potpisivanja ugovora, prvi „mesečevi turisti” mogli bi da krenu na put. Već ima nekoliko potencijalnih kandidata s kojima se pregovora.

Nije obelodanjeno koliko će
turista moći da leti – ali je
moguće da se pored, ruskog kosmonauta,
nalaze još dva putnika za Mesec.

Za ovu misiju potrebna su dva lansiranja. Za vreme prvog „Sajuz” će s posadom, pod komandom jednog profesionalnog ruskog kosmonauta, biti lansiran u nisku orbitu oko Zemlje. Tokom drugog lansiranja u orbitu će biti postavljen raketni blok DM sa dodatnim hermetičkim odsekom za komforniji boravak posade tokom leta ka Mesecu. Posle spajanja sa „Sajuzom”, pali se raketni motor bloka DM i sistem kreće na trodnevni let ka Mesecu, obleće ga jedanput i vraća se natrag ka Zemlji.

Dodatna zaštita
Nakon odbacivanja bloka DM, raketni motori „Sajuza” biće korišćeni za korekciju putanje leta. Povratak će proteći po balističkoj trajektoriji, tako da članovi posade moraju biti dobro pripremljeni za preopterećanja koja mogu biti veća od 10 G.

Vladimir Solncev (Energija)

Vladimir Solncev (Energija)

Trenutno stručnjaci RKK „Energije” rade na dodatnoj radijacionoj i teplotnoj zaštiti kosmičkog broda „Sajuz”, novim navigacionom i telekomunikacionom sistemima, novoj tehnici kontrolisanog ulaska u atmosferu drugom kosmičkom brzinom i nizu drugih sistema neophodnih za let oko Meseca.

Nije obelodanjeno koliko će turista moći da leti – ali je moguće da se pored, ruskog kosmonauta, nalaze još dva putnika za Mesec. Iako nije navedeno, blok DM bi trebalo da bude lansiran raketom „Proton-M”, a „Sajuz” nosačem „Sajuz-2.1A”.

Konačno, nije rečeno koliko bi koštala karta do Meseca. Imajući u vidu da je cena turističkih letova u niskim orbitama oko Zemlje oko 70 miliona dolara, treba očekivati da bi let do Meseca trebalo da bude barem dvostruko veća –
oko 150 miliona, odnosno oko 300 miliona za dve karte.

Ovo nije prvi put da se „Sajuz” planira letove ka Mesecu. Krajem šezdesetih prošlog veka, njegova dvomodularna verzija pod nazivom „Zond” obavila je nekoliko automatskih misija uz obletanje Meseca i povratak na Zemlju. Kako je tokom svake od ovih misija (osim poslednje) bilo teškoća, odluka da dva kosmonauta obave let na relaciji Zemlja-Mesec-Zemlja nije doneta.

Povratak u šezdesete
U međuvremenu su Amerikanci decembra 1968. za vreme misije „Apolo-8” deset puta obleteli Mesec, tako da je s propagadnog stanovišta značaj sovjetske, daleko skromnije ekspedicije, umanjen.

Pored ove, razvijena je još jedna mesečeva verzija „Sajuza”, označena skraćenicom LOK ili Mesečev orbitalni brod. Bila je to, ujedno, najveća varijanta „Sajuza” koja je trebalo biti lansirana ka Mesecu superraketom N1 s mesečevim modulom LOK, u kojem je jedan kosmonaut trebalo da sleti na Mesec. Zbog nevolja s raketom N1, a i odsustva podrške Kremlja, projekat N1-LOK je obustavljen 1974.

Sve u svemu, u svetlu nedavnih nagoveštaja turističkih letova ka Mesecu u režiji američke privatne kompanije „Spejs iks” (SpaceX) Ilona Maska, neće me iznenaditi ukoliko uskoro iz kompanije „Plavo poreklo” (Blue Origin) DŽefa Bezosa ne stignu slične vesti. Planovi RKK „Energija”, inače, podsećaju na mesečevu trku SSSR i SAD s kraja šezdesetih godina prošlog veka.

Posle 45 godina, čovek se, istina turistički, vraća Mesecu.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar