MEĐU IZMEĐU

LETEĆI DRAKULA

717 pregleda
Balkansko čudovište (Magazin Pir)

Ma kakav grof Drakula, na Balkanu je u pradavna vremena obitavaio nenadmašni krvolok. Leteći gmizavac veličine aviona smatra se najvećim grabljivcem ikada na našoj planeti! I zamislite: vladao je baš kao krvožedni plemić – u rumunskoj pokrajini Transilvaniji.

Iako ogroman, leteo je zadivljujuće
brzo: od 40 do 60 kilometara na sat,
a u žurbi do 100 kilometara na sat!

Nakon pregledanja vratnog pršljena ogromnog stvorenja (stručni naziv Hatzegopteryx – pterosaur), širokog deset metara i s velikim kljunom, naučnici su uvereni da je bio mesožder koji je vrebao dinosauruse i ostale životinje u razdoblju krede. Pripadao je grupi letećih reptila poznatih kao Azhdarchidae.

Uobičajeno su ovakvi leteći gmizavci imali jako dugačke vratove, pojedini i po dva metra dužine, a ovaj se odlikovao nešto kraćim i znantno snažnijim, s velikom mišićnom masom. Na temelju toga su istraživači uobličili sliku zagonetnog ponašanja ovog bića.

Uporedili su, naime, njegove s kostima ostalih ogromnim pterosaurusa: transilvanijski je u svemu bio jači. U ostacima nađenim u stenama, proučavanim stotinama godina, nema dokaza da je postojao drugi džinovski grabljivac na ovim prostorima. Ni ogromni dinosaurus, ni ogromni krokodil, nijedan zub od tih stvorenja nije pronađen, što ukazuje da leteći dinosaurus nije imao premca.

Iako ogroman, leteo je zadivljujuće brzo: od 40 do 60 kilometara na sat, a u žurbi je dostizao 100 kilometara na sat.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar