МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕТЕЋИ ТАЊИР НА МЕСЕЦУ?

MIT

MIT

Стручњаци Масачусетског института за технологију (МИТ) дизајнирали су малени ровер што подсећа на летећи тањир”, који би могао лебдети над површином Месеца или других небеских тела која немају атмосферу. Главни погон било би електрично поље које настаје при непосредном излагању сунцу и соларној плазми. На свемирским телима код којих нема атмосфере, изложеност сунцу ствара набој који може подићи прашину с површине на више од једног метра, а научници су открили како искористити ту врсту енергије.

Ровер би био направљен од милара (врста полиестерског филма), а користио би јонске зраке за пуњење и повећање природног површинског набоја, супротстављајући се на тај начин гравитацији, пише Science Alert. С лебдећим ровером не морате бринути о точковима или неким другим деловима. Терен на астероиду може би бити потпуно нераван, но ако имате ровер који лебди над површином тада га можете без проблема истраживати”, рекао је ваздухопловни инжењер Пауло Лозано из МИТ-а.

Научници су у лабораторији помоћу јонског извора подигли мало возило величине длана, а тешко око 60 грама, изнад површине.Ова врста јонског дизајна користи врло мало енергије, а ствара доста напона. Потребно вам је толико мало снаге да бисте то могли учинити готово бесплатно”, казао је Лозано. У спремању за лет на Месец (или било где другде у свемиру), важно је понети што мање пртљаге. Наиме, летелици с тежим теретом потребује више горива, што кошта више. У случају овог летећег тањира”, он би природним путем црпио велик дио потребне енергије.

Тренутна анализа показује да је левитација у том смислу могућа, но биће неопходна даља моделирања и експерименти да би се ровер могао подићи на потребну висину. Научници наводе да досадашњи прорачуни показују да је тако нешто могуће извести. Истраживање под називом Electrostatic Levitation on Atmosphere-Less Planetary Bodies with Ionic-Liquid Ion Sources објављено је у часопису Journal of Spacecraft and Rockets.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар