MEĐU IZMEĐU

MATEMATIČKI NEURONI

190 pregleda
Shutterstock

Prilikom izvođenja proračuna, neki neuroni su aktivni pri sabiranju, a drugi pri oduzimanju, pokazala je nemačka studija.

Mozak ima neurone koji se posebno aktiviraju tokom određenih matematičkih operacija. Nalazi ukazuju da su neki od otkrivenih neurona aktivni isključivo tokom sabiranja, dok su drugi aktivni tokom oduzimanja. Njima je svejedno da li je uputstvo za računanje zapisano kao reč ili kao simbol, prenosi Science Daily.Rezultati studije objavljeni su u časopisu Current Biology.Većina dece u osnovnoj školi verovatno već zna da tri jabuke plus dve jabuke predstavljaju pet jabuka. Međutim, još je uglavnom nepoznato šta se dešava u mozgu tokom takvih proračuna. Ova studija univerziteta u Bonu i Tibingenu sada baca svetlo na ovo pitanje.Istraživači su imali koristi od posebne karakteristike odeljenja za epileptologiju u Univerzitetskoj bolnici u Bonu, koja je specijalizovana za hirurške zahvate na mozgu ljudi sa epilepsijom.

Kod nekih pacijenata, napadi uvek potiču iz istog područja mozga. Da bi precizno lokalizovali ovo defektno mesto, lekari pacijentima ugrađuju nekoliko elektroda. Sonde se mogu koristiti za precizno određivanje porekla grča. Pored toga, aktivnost pojedinačnih neurona može se meriti putem ožičenja.U trenutnoj studiji učestvovalo je pet žena i četiri muškarca. Imali su elektrode ugrađene u takozvani temporalni režanj mozga za snimanje aktivnosti nervnih ćelija.U međuvremenu učesnici su morali da obave jednostavne aritmetičke zadatke.

„Otkrili smo da se različiti neuroni aktiviraju tokom sabiranja i tokom oduzimanja, objašnjava profesor Florijan Morman sa odeljenja za epileptologiju Univerzitetske bolnice u Bonu.Nije bio slučaj da su neki neuroni reagovali samo na znak +”, a drugi samo na znak .I kada smo matematičke simbole zamenili rečima, efekat je ostao isti”, objašnjava Ester Kuter, koja je doktorirala u istraživačkoj grupi prof. Mormana.Na primer, kada je od ispitanika zatraženo da izračunaju pet plus tri, njihovi neuroni sabiranja su se vratili u akciju; dok su za ,sedam minus četiri njihovi neuroni oduzimanja stupili u akciju.

Ovo pokazuje da otkrivene ćelije zapravo kodiraju matematičko uputstvo za akciju.Moždana aktivnost je tako sa velikom tačnošću pokazala kakve zadatke ispitanici trenutno izračunavaju.Profesor Andreas Najder sa Univerziteta u Tibingenu je nadgledao studiju zajedno sa profesorom Mormanom.Iz eksperimenata sa majmunima znamo da neuroni specifični za određena računska pravila takođe postoje u njihovom mozgu”, kaže on.Profesor Morman je naglasio da ova studija označava važan korak ka boljem razumevanju jedne od naših najvažnijih simboličkih sposobnosti, odnosno računanja pomoću brojeva”.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar