MEĐU IZMEĐU

MEKE VEŠTINE ZA MAŠINCE

339 pregleda

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu svečano je otvoren Studentski centar izvrnosti (SCI) u kojem pet vrhunskih timova trenutno radi na različitim inovativnim projektima u oblasti motornih vozila, brodogradnje, vazduhoplovstva, robotike i biomedicinskog inženjerstva.

Osnovna ideja jeste da se studentima omogući da nesmetano rade na konkretnim projektima i na taj način nadograde teorijsko znanje koje su stekli tokom studija. Akcenat je na razvoju praktičnih kompetencija i tzv. mekih veština, koji nisu deo studijskog programa, ali ga odlično dopunjuju.

„Osnivanjem Studentskog centra izvrsnosti Mašinski fakultet je napravio veliki pomak u obrazovanju budućih mašinskih inženjera. Najboljim studentima jeomogućeno je  da  kroz praktičan rad ostvare svoje ambicije, obogate znanje stečeno tokom studija i primene ga na rešavanje konretnih inženjerskih problema, istakao je akademik Vladan Đorđević na zvaničnom otvaranju ovog centra.

Govoreći o važnosti studentskih projekata, on je rekao da su ideje na čijem razvoju studenti rade, veoma probrane i atraktivne. „Teme su takođe i multidisiplinarne i zahtevaju timski rad. Međutim, ima i jedna novina, a to je upravo razvoj tzv. mekih veština koje su izuzetno tražene. U svetu je odavno poznato da nije dovoljno samo da proizvedete dobar proizvod, nego je potreban i odgovarajući dizajn, zatim i dobra organizacija rada većeg broja ljudi, ali i materijalna sredstva i svi drugi neophodni uslovi za uspešno plasiranje proizvoda na tržištu, zaključio je akademik Đorđević.


Akademik Vladan Đorđević

Okupljenima se obratio i prof. dr Nenad Zrnić, prorekor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu, koji je pozdravio otvaranje Studentskog centra izvrnosti. „Mašinski fakultet je jedan od svetlih primera studentskog aktivizma i angažovanja, kada je reč o primeni inovacija, studentskim takmičenjima i slično. U tom smislu, otvaranje ovog studentskog centra predstavlja veliki podsicaj za Univerzitet u Beogradu, koji 1. novembra, kada zvanično počinje projekat Erazmus+, firmalno ulazi  i formalno ulazi u mrežu evropskih univerziteta– CircleU, u kojoj su i su Arhus univerzitet iz Danske, Univerzitet iz Osla, Humboltov univerzitet iz Berlina, Kings koledž iz Londona, Katolički univerzitet iz Luvena u Belgiji i Univerzitet u Parizu, naveo je prof. Zrnić.


Prorektor prof. dr Nenad Zrnić

Prema njegovim rečima jedan deo tog projekta biće upravo studentske aktivnosti, jer će Beogradski univerzitet biti koordinator četvrtog radnog paketa koji se odnosi na inovacije koje vode studenti. „To je sjajna prilika za naše studente da se angažuju u realizaciji, ne samo tog radnog paketa, nego i paketa koji se odnosi na menadžment projekta. Mreža evropskih univerziteta predviđa odgovarajuća tela gde će studenti moći da iznose svoja mišljenja i predloge za dalji rad ove univerzitetske alijanse koja u budućnosti možda preraste u konfederalni univerzitet, naglasio je prorektor Beogradskog univerziteta.


Dekan prof. dr Radivoje Mitrović

Dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr. Radivoje Mitrović podsetio je prisutne da studentski timovi koji rade u okviru Studentskog centra izvrsnosti, pored studenata Mašinskog fakulteta, okupljaju i akademce sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu. „Vrhunska teorijska znanja su bila ono s čime su studenti Mašinskog, ETF-a, Tehnološkog i Građevinskog fakuleta odlazili u svet rada. Sada tome treba dodati i praktične kompetencije i tzv. meke veštine koje će budućim inženjerima omogućiti da brzo odgovore dolazećim tehničkim i tehnološkim izazovima. U tom smislu, otvaranje ovog centra ima izuzetan značaj ne samo za Mašinski i druge tehničke fakultete, nego i za ceo Univerzitet u Beogradu”, zakljkučio je prof. Mitrović.


Aleksandra Dragićević

U ime studenata i članova svih pet timova koji rade u SCI, obratila se Aleksandra Dragićević, članica BMI/ZeptoHyperTech tima. Ona se zahvalila rukovodstvu Mašinskog fakulteta što je, kako je istakla, prepoznao želju i spremnost studenata za daljim radom i razvojem. „Veoma smo zahvalni Mašinskom fakultetu što nam je omogućio prostor gde možemo da se razvijamo kao mašinski inženjeri i na jedan idealan način usavršavamo i podižemo struku i nauku na viši nivo, postanemo ivrsni i prepoznati svuda u svetu, što većina timova već jeste, istakla je Dragićević. Ona je izrazila nadu da će se saradnja na ovom projektu nastaviti i motivisati druge studente da naprave timove koji će se pridružiti centru i na najbolji način predstavljati fakultet.

Studentski centar izvrsnosti se nalazi na četvrtom spratu stare zgrade Mašinskog fakulteta u Ruzveltovoj ulici. Umesto nekadašnjeg ruiniranog prostora, sada su to svetle i moderno opremljene prostorije u kojima trenutno rade Formula Student tim „Drumska strelakoji se bavi projektovanjem i izradom trčkih vozila po ugledu na Formulu 1 za međunarodna Formula student takmičenja širom Evrope. Zatim Confluence Belgrade tim studenata Katedre za brodogradnju, koji radi na razvoju i izradi energetski efikasnih plovila. Tim Beoavia koji se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i BMI/ZeptoHyperTech tim koji radi na razvoju inovativnih proizvoda u oblasti biomedicinskog inženjerstva, namenjenih unapređenju zdravlja i kvaliteta života.

(Izvor MF)

(Pogledajte galeriju)

O autoru

administrator

Ostavite komentar