МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МИ СМО, ИПАК, МАРСОВЦИ

Profimedia

Profimedia

Поједини научници верују да је живот, уместо на Земљи, заправо почео на Марсу, а надају се да ће на узорцима материјала са те планете пронаћи остатке ДНK који би потврдили њихову претпоставку.

Заговорници панспермије, хипотезе да живот постоји у целом универзуму, кажу да је њихова претпоставка заснована на проучавању две планете – Земље и Марса. Иако нико са сигурношц́у не зна где је и како тачно почео живот, о томе се може расправљати на основу онога што до сада знамо о животу на Земљи кроз фосилне и угљеничне записе. Истраживачи тврде да Марс и Земља, у поређењу с другим планетама нашег Сунчевог система, деле неке јединствене квалитете – штавише, Марс је, кажу, у много чему мања, старија Земља” која је претходно сагоревала” своје природне ресурсе и електромагнетно језгро.

Kако пише Popular Mechanics, научници проучавају геномику (област биологије с фокусом на структуру, функцију, еволуцију, мапирање и уређивање генома) као начин да се екстраполира порекло живота. Редослед којим су, на пример, формиране РНK и ДНK, може се упоредити с десетинама метеорита на Марсу за које се зна да су током времена погодили Земљу. Претпоставка је да заправо постоји универзални заједнички предак, што значи да су све остале ћелије које данас имамо на Земљи настале из једне ћелије. И да ли би последњи универзални заједнички предак могао бити из генетског материјала који је дошао управо са Марса?

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар