МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МИЛИЈАРДЕР У 27. ГОДИНИ

Виталик Бутерин (EPA-EFE)

Kриптовалуте су тренутно веома популарне у свету, а њихови креатори зарађују огромне своте новца. Један од њих је и Виталик Бутерин, 27-годишњи милијардер који је креирао једну од најпознатијих криптовалута на свету – ethereum.

Бутерин је руског порекла с адресом у Kанади, у коју се одселио с родитељима када је имао шест година. Љубав према информатичким и дигиталним технологијама је наследио од свог оца, компјутерског инжењера, па је тако 2013. креирао криптовалуту (тада је имао 19 година) ethereum, коју је представио две године касније, а сада у свом новчанику има око 333.500 ether-a. Уколико тај износ помножите са 3.500 долара, добићете више од 1,1 милијарду долара.

Међутим, Бутеринова активност ту не престаје, па је тако 2012. gодине, с Михаијем Алисијем, основао Bircoin Magazine, портал који је убрзо прерастао у први озбиљан портал о криптовалутама. На њему је Бутерин редовно објављивао разне информације за blockchain и криптовалуте, а касније ће се показати да је његов улазак у овај свет био пун погодак. Занимљива чињеница о Бутерину је да није превише активан на друштвеним мрежама, што је заправо изненађујуће за особу која има 1,4 милиона пратилаца на Твитеру.

Међутим, његов успех је и даље изузетно видљив, поготово уколико се у обзир узме податак да се цена ether-a више него учетвoростручила 2021. године и порасла за 375 посто. Тако је ethereum тренутно друга највећа дигитална криптовалута према тржишној вредности и реч је о нешто мање од половине тржишне капитализације биткоина. Према CoinMarketCapu у, укупна вредност ethereum-a сада износи око 403 милијарде долара. Цена једног ether-a у уторак је износила 3.482 долара.

Иако инвеститори купују и продају хиљаде различитих криптовалута, укључујући Елона Мaска, ether и bitcoin чине готово две трећине целокупног глобалног крипто тржишта вредног 2,3 трилиона долара. Kрипто ентузијазам је нагло порастао у априлу, када је трговачка платформа Coinbase изашла на берзу по процени од 86 милијарди долара. Биткоин је нарастао на рекордно висок ниво, праћен дивљим растом од 500 посто у dodgecoinu у, који је 2013. године настао као шаљива валута”, пише CNN.

Симпатизери криптовалута су годинама инсистирали на томе да би etherum, bitcoin и други дигитални новчићи могли направити револуцију у свету финансија те би се могло рећи да се то тренутно дешава. Највећа разлика између bitcoin-a и etherum-a је што први има дефинисан максимум производње од 21 милион јединица, чиме је осигурано да инфлација не може узроковати пад вредности криптовалуте. Etherum нема дефинисан максимум, али има фиксни лимит производње. Тренутна производња је око 15 милиона ether-a годишње, односно пет ether-a у секунди. Ово својство омогућава стабилност цене etherum-a, што га чини погодним за обављање трансакција као стабилно и сигурно средство плаћања. Управо то је била идеја код стварања etheruma-a, јер су дотадашње криптовалуте имале велику нестабилност у цени.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар