МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МИСТЕРИЈА БУБУЉИЦА

Pixabay

Pixabay

Ћелије у кожи које стварају масне киселине играју велику улогу у избијању акни. Нови експерименти показали су да је појава бубуљица блиско повезана са фибробластима. Фибробласти су најтипичнија врста везивног ткива у нашим телима. Оне имају градивну улогу у синтези свих компоненти тог ткива и, између осталог, производе и одржавају структуру наше коже. Кључне су и у зацељивању рана, али њихова улога у избијању акни до сада није испитивана.

Стручњаци су сада, међутим, утврдили да подврста кожних фибробласта бурно реагује на бактерију cutibacterium acnes, одговорну за формирање бубуљица и узрочника упале која карактерише акне. Када дођу у додир са овим бактеријама, фибробласти у кожи почињу да се претварају у масне ћелије у процесу који се назива реактивна адипогенеза. Истовремено, током овог процеса ослобађа се кателицидин – пептид који има антимикробска својства.

„Ови налази могу да потпуно промене начин на који лечимо акне, каже дерматолог Ричард Гало са Универзитета у Сан Дијегу. „Претходно смо мислили да фоликуле длака играју најважнију улогу у развоју акни. У овој студији смо утврдили да друге ћелије у кожи имају огроман утицај на контролисање бактерија и развој акни. Акне су најчешће кожно обољење на свету. Током година научници су утврдили велики број фактора и механизама који утичу на њихов развој, али и даље има неких непознаница.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар