MEĐU IZMEĐU

MOBILNI S PROSEČNOM BRZINOM

300 pregleda
Upozorava vozača (Vikipedija)

Bojan Martinović, koji je Fakultet organizacionih nauka završio s prosekom 10, sa svojim timom je razvio aplikaciju za merenje prosečne brzine na deonicama srpskog auto-puta.

Novo merenje prosečne brzine na auto-putu donelo je vozačima niz nedoumica. Na primer, kako izračunati prosečnu brzinu i kolika je trenutna prosečna brzina od trenutka kada ste ušli na pojedinu deonicu. Odgovore daje besplatna aplikacija za mobilni telefon, koju su razvili studenti i diplomci Fakulteta organizacionih nauka i besplatno je ponudili vozačima s mobilnim telefonima i operativnim sistemom „android“.

Bojan Martinović je student koji je Fakultet organizacionih nauka završio sa prosekom 10. Poslediplomske studije počinje ovih dana u Milanu, a pre nego što se preselio u Italiju, zajedno sa svojim timom razvio je aplikaciju za merenje prosečne brzine na deonicama srpskog auto-puta. Aplikacija je direktno vezana za „Guglove mape”, precizna je u milimetar, veoma laka za upotrebu i, kada se jednom skine, za njeno korišćenje nije potreban internet. Telefon se ponaša kao navigacija povezana sa satelitima.

Aplikacija omogućava da, ukoliko je neko vozio nekom većom brzinom, dobije informaciju koliko treba da sačeka da bi se uklopio u prosečnu brzinu ili da mu pokaže kolikom prosečnom brzinom treba da vozi do sledeće rampe, a da ne prekorači brzinu. Aplikacija pod nazivom „Prosečna brzina” može da se skine sa „Guglove prodavnice” . Od zamisli do konkretne primene proteklo je malo vremena, a autori kažu da je sada potrebna medijska pažnja. Dostupna je od 1. septembra, potpuno je besplatna i rađena dve nedelje.

Momci i devojke sa FON-a spremni su da se suoče i sa mnogo komplikovanijim projektima. Unutar aplikacije biće ubačene i mape kretanja, benzinske stanice, odmorišta, ali i mesta na kojima može da se napuni električni automobil na našim autoputevima. Posebna aplikacija biće razvijena za one koji voze elektromobile, sa proračunom gde i koliko dopuniti elektromobil do narednog punjača.

(Dragan Milutinović, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar