МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОБИЛНИ ШТЕТЕ ИНСЕКТИМА

123rf

Зрачење мобилних телефона и бежичних интернетских мрежа отвара калцијумове канале у одређеним ћелијама, што значи да оне притом апсорбују више калцијумових јона.

Зрачење мобилних телефона могло би придонети наглом смањењу инсеката, уоченом последњих година у већини ецропских држава, показала је опсежна студија Немачког удружења за заштиту природе и биолошку разноликост (NABU). Уз негативан утицај пестицида и губитак станишта, повећана изложеност електромагнетском зрачењу вероватно има негативан утицај на свет инсеката”, показују резултати студије представљени прошле седмице у Штутгарту. Студија још није прошла рецензију осталих независних научника.

Анализу 190 научних истраживања су, заједно с NABU-ом, спровеле и две невладине организације, једна из Немачке и друга из Луксембурга. Студија се позива на резултате 83 научне студије, од којих су 72 показале негативан учинак зрачења на пчеле, осе и муве. Споменути негативни учинци крећу се од смањене способности летења и навигације због поремећаја магнетских поља до оштећења генетског материјала и ларви.

Kонкретно, зрачење мобилних телефона и бежичних интернетских мрежа отвара калцијумове канале у одређеним ћелијама, што значи да оне притом апсорбују више калцијумових јона. То у инсектима може изазвати биохемијску реакцију која ремети њихов циркадијални ритам и негативно утиче на њихов имуни систем.Студија указује на то да бисмо, анализирајући драматично смањење броја инсеката, морали размислити о свим могућим узроцима”, сматра Јоханес Енсле, шеф NABU, чије је седиште у Баден-Виртембергу. Истиче да је свестан осетљивости теме која се односи на наше навике и да зна да иза технологије мобилних комуникација стоје снажни економски интереси.

Петер Хенсингер из мемачке организације за заштиту потрошача Diagnose Funk сматра да треба посветити већу пажњу могућим негативним учинцима зрачења на животиње и људе, посебно с обзиром на увођење технологије пете генерације, 5G технологије. Очекује се да ће мреже опремљене новом технологијом нудити стотину пута већу брзину од постојећих 4G мрежа. То је сазнање резултирало бурним реакцијама и противљењем активиста ангажираних у еколошким кампањама који сматрају да се могу очекивати последице на здравље људи и негативан утицај на околину.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар