MEĐU IZMEĐU

MOBILNI ŠTETE INSEKTIMA

219 pregleda

Zračenje mobilnih telefona i bežičnih internetskih mreža otvara kalcijumove kanale u određenim ćelijama, što znači da one pritom apsorbuju više kalcijumovih jona.

Zračenje mobilnih telefona moglo bi pridoneti naglom smanjenju insekata, uočenom poslednjih godina u većini ecropskih država, pokazala je opsežna studija Nemačkog udruženja za zaštitu prirode i biološku raznolikost (NABU).Uz negativan uticaj pesticida i gubitak staništa, povećana izloženost elektromagnetskom zračenju verovatno ima negativan uticaj na svet insekata”, pokazuju rezultati studije predstavljeni prošle sedmice u Štutgartu. Studija još nije prošla recenziju ostalih nezavisnih naučnika.

Analizu 190 naučnih istraživanja su, zajedno s NABU-om, sprovele i dve nevladine organizacije, jedna iz Nemačke i druga iz Luksemburga.Studija se poziva na rezultate 83 naučne studije, od kojih su 72 pokazale negativan učinak zračenja na pčele, ose i muve.Spomenuti negativni učinci kreću se od smanjene sposobnosti letenja i navigacije zbog poremećaja magnetskih polja do oštećenja genetskog materijala i larvi.

Konkretno, zračenje mobilnih telefona i bežičnih internetskih mreža otvara kalcijumove kanale u određenim ćelijama, što znači da one pritom apsorbuju više kalcijumovih jona.To u insektima može izazvati biohemijsku reakciju koja remeti njihov cirkadijalni ritam i negativno utiče na njihov imuni sistem.Studija ukazuje na to da bismo, analizirajući dramatično smanjenje broja insekata, morali razmisliti o svim mogućim uzrocima”, smatra Johanes Ensle, šef NABU, čije je sedište u Baden-Virtembergu.Ističe da je svestan osetljivosti teme koja se odnosi na naše navike i da zna da iza tehnologije mobilnih komunikacija stoje snažni ekonomski interesi.

Peter Hensinger iz memačke organizacije za zaštitu potrošača Diagnose Funk smatra da treba posvetiti veću pažnju mogućim negativnim učincima zračenja na životinje i ljude, posebno s obzirom na uvođenje tehnologije pete generacije, 5G tehnologije. Očekuje se da će mreže opremljene novom tehnologijom nuditi stotinu puta veću brzinu od postojećih 4G mreža. To je saznanje rezultiralo burnim reakcijama i protivljenjem aktivista angažiranih u ekološkim kampanjama koji smatraju da se mogu očekivati posledice na zdravlje ljudi i negativan uticaj na okolinu.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar