MEĐU IZMEĐU

MOGUĆI LEK PROTIV RAKA

258 pregleda

Naučnici sa Fakulteta za hemiju i farmaciju Federalnog univerziteta Severnog Kavkaza (NCFU) zajedno sa američkim kolegama, dok su tragali za lekom protiv koronavirusa, otkrili su supstance koje potencijalno mogu da se koriste protiv neuroblastoma.

„Istraživači su opisali sintezu supstance koja će čovečanstvu pomoći u borbi protiv neuroblastoma, jedne od najopasnijih vrsta karcinoma.U početku su hemičari pokušavali da dobiju jedinjenja za borbu protiv kovid-19, međutim antikancerogeno dejstvo ovih supstanci je daleko veće”, preneo je TASS saopštenje službe za saradnju sa medijima NCFU.Istraživanje je sprovedeno pod vođstvom profesora organske i analitičke hemije NCFU Nikolaja Aksenova i Aleksandra Aksenova, zajedno sa Državnim univerzitetom u Teksasu.

Metoda korišćena u ovom istraživanju naziva se reakcija Aksenov i otkrivena je 2010. godine.Reakcija se zasniva na uvođenju aminske grupe u aromatičnu supstancu i veoma obećava”, naveo je profesor Aleksandar Aksenov.Ovaj razvoj, kako primećuju naučnici, ima veliki značaj za dobijanje takvih jedinjenja iz raspoloživih sirovina i smanjiće troškova terapije za pacijente obolele od te vrste karcinoma.

Neuroblastom je maligno oboljenje u kom ćelije kancera nastaju u nervnom tkivu nadbubrežne žlezde, nervnih struktura vrata, grudnog koša ili kičmene moždine.Istraživanje je sprovedeno u okviru grantova Ruske fondacije za osnovna istraživanja i Američkog nacionalnog instituta za zdravlje.Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Organic Biomolecular Chemistry.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar