МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОДЛИЈЕВ НЕИЗБРИСИВИ ТРАГ

Зоран Модли (РТС)

Зоран Модли био је један од најпознатијих српских радио-новинара и диск-џокеја.

 Радијски водитељ Зоран Модли умро је у 71. години у Београду после краће и тешке болести. Био је дугогодишњи водитељ и аутор бројних емисија на три програма Радио Београда. Први је водио емисију из авиона, док пилотира. Аутор је „Пилотске књиге”. Рођен је 1948. године у Земуну, где је ишао у гимназију. Завршио је Вишу ваздухопловну пилотску школу, био је пилот и пилотски инструктор. Почео је каријеру диск-џокеја почетком седамдесетих година 20. века у београдским дискотекама. Издао је плочу „Зоран Модли и летећа дискотека” и био је уредник једне рубрике у музичком магазину „Џубокс”. Са Бором Ђорђевићем је почетком 1975. године основао групу „Хајдук Станко и јатаци”, у којој је био певач, али су имали само два сингла, „На путу за Стамбол” и „Анђелија, чувај се Турака”.

Био је веома популаран радио-водитељ током осамдесетих када је имао емисију „Вентилатор 202”, у којој је кроз тада чувену „Демо топ 10 листу” на „Двестадвојци” скоро целу деценију активно промовисао младе домаће рок групе. „Вентилатор 202” био је уједно и прва радијска емисија посвећена рачунарима и првим комјутерским програмима. Модли је преко радија пуштао нешто што је личило на шуштање и крчање. То су, заправо, били нови компјутерски програми које су код својих кућа снимали на касете они слушаоци који су тада имали ране моделе првих рачунара у Србији („спектрум”, „комодор 64”, „галаксија”). Оставио је неизбрисив траг својим чувеним шпицама и џингловима који су у то време били заштитни знак „Двестадвојке”.

Зоран Модли у Радио Београду

Зоран Модли је сарадњу са Радио Београдом започео као гимназијалац 1965. у емисији „Састанак у 9 и 5” на Другом програму. Радио је као сарадник у емисијама Првог програма – „Вече уз радио” и „Ново, актуелно, занимљиво”, када је написао низ текстова за песме Лоле Новаковић, Драгана Антића, Дијега Варагића и друге звезде шлагерске музике.

Најдуже је сарађивао са Радио Београдом 202. Писао је текстове за водитеље вечерњег програма, а касније је, као већ познат диск-џокеј, 1979. године покренуо авангардну емисију „Вентилатор 202”. Био је активан на више приватних радио-станица, да би се вратио Радио Београду 202 са емисијама „Модулације” и ЗАИР. Заслужан је и за неке од иновативних и пионирских подухвата „Двестадвојке”, од којих је најчувенија емисија „Из ваздуха” коју је, летећи изнад Београда, водио из авиона. Емисију „Модулације” Модли почиње на Радио Пингвину у мају 1993. године. Емитује „Модул топ-тен” врх листу МОД датотека, рудиментарне рачунарски створене музике. Ова емисија се 1995. године сели на Радио Београд 202, а 1996. године добија награду „Дискоболос” за најбољу радио и ТВ емисију о рачунарима. Убрзо се опет враћа на Радио Пингвин уз нови назив „Модулације – The Next Generation”, а потом прелази на МИП радио, где остаје до 1999. године, када се емисија гаси.

Од 2000. покреће емисију ЗАИР (Закон акције и реакције) која је годину дана емитована на Радио Београду 202, а потом на београдској Радио Лагуни и на више независних радио-станица у Србији и региону. Од 2002. године прави технолошки искорак јер се емисија спрема унапред у кућним условима и на рачунару, а прослеђује се мрежи локалних радио-станица путем интернета, а може се преузети са Модлијевог сајта.

После више од 20 година проведених у ЈАТ-у, где је управљао „боингом 727”, наставио је пилотску каријеру као капетан у приватној авио-компанији „Принц авијејшн”, све до 15. јула 2010. године, када је доживео удес на аеродрому Брач склизнувши са писте млазним пословним авионом. Авион је изгорео, али су посада и путници изашли неповређени. После тог удеса, напустио је каријеру пилота. До детаља је описао свој последњи лет у првом поглављу „Пилотске књиге”. Писао је и књиге намењене популаризацији пилотског позива. Објавио је седам књига о пилотској професији, летењу и авионима.

(Извор РТС)

 Надарен и за писање, Зоран Модли је сарађиваи и у пређашњој и садашњој „Галаксији”. Из нове можете ОВДЕ прочитати његов изванредан есеј, поткрепљен врсним  познавањем летења.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Aktivno je sarađivao i u kultnoj tv emesiji posvećenoj promociji novih tehnologija “Polarotor”, u kojoj gostuje i g.Stanko Stojiljković. (Znam da se ne mogu nabrojati sve aktivnosti ovog genijalnog čoveka, ali mislim da je ovo značajno da se napiše na stranicama Galaksije.)

Оставите коментар