MEĐU IZMEĐU

MODLIJEV NEIZBRISIVI TRAG

326 pregleda

Zoran Modli bio je jedan od najpoznatijih srpskih radio-novinara i disk-džokeja.

 Radijski voditelj Zoran Modli umro je u 71. godini u Beogradu posle kraće i teške bolesti. Bio je dugogodišnji voditelj i autor brojnih emisija na tri programa Radio Beograda. Prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira. Autor je „Pilotske knjige”. Rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao u gimnaziju. Završio je Višu vazduhoplovnu pilotsku školu, bio je pilot i pilotski instruktor. Počeo je karijeru disk-džokeja početkom sedamdesetih godina 20. veka u beogradskim diskotekama. Izdao je ploču „Zoran Modli i leteća diskoteka” i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu „Džuboks”. Sa Borom Đorđevićem je početkom 1975. godine osnovao grupu „Hajduk Stanko i jataci”, u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla, „Na putu za Stambol” i „Anđelija, čuvaj se Turaka”.

Bio je veoma popularan radio-voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju „Ventilator 202”, u kojoj je kroz tada čuvenu „Demo top 10 listu” na „Dvestadvojci” skoro celu deceniju aktivno promovisao mlade domaće rok grupe. „Ventilator 202” bio je ujedno i prva radijska emisija posvećena računarima i prvim komjuterskim programima. Modli je preko radija puštao nešto što je ličilo na šuštanje i krčanje. To su, zapravo, bili novi kompjuterski programi koje su kod svojih kuća snimali na kasete oni slušaoci koji su tada imali rane modele prvih računara u Srbiji („spektrum”, „komodor 64”, „galaksija”). Ostavio je neizbrisiv trag svojim čuvenim špicama i džinglovima koji su u to vreme bili zaštitni znak „Dvestadvojke”.

Zoran Modli u Radio Beogradu

Zoran Modli je saradnju sa Radio Beogradom započeo kao gimnazijalac 1965. u emisiji „Sastanak u 9 i 5” na Drugom programu. Radio je kao saradnik u emisijama Prvog programa – „Veče uz radio” i „Novo, aktuelno, zanimljivo”, kada je napisao niz tekstova za pesme Lole Novaković, Dragana Antića, Dijega Varagića i druge zvezde šlagerske muzike.

Najduže je sarađivao sa Radio Beogradom 202. Pisao je tekstove za voditelje večernjeg programa, a kasnije je, kao već poznat disk-džokej, 1979. godine pokrenuo avangardnu emisiju „Ventilator 202”. Bio je aktivan na više privatnih radio-stanica, da bi se vratio Radio Beogradu 202 sa emisijama „Modulacije” i ZAIR. Zaslužan je i za neke od inovativnih i pionirskih poduhvata „Dvestadvojke”, od kojih je najčuvenija emisija „Iz vazduha” koju je, leteći iznad Beograda, vodio iz aviona. Emisiju „Modulacije” Modli počinje na Radio Pingvinu u maju 1993. godine. Emituje „Modul top-ten” vrh listu MOD datoteka, rudimentarne računarski stvorene muzike. Ova emisija se 1995. godine seli na Radio Beograd 202, a 1996. godine dobija nagradu „Diskobolos” za najbolju radio i TV emisiju o računarima. Ubrzo se opet vraća na Radio Pingvin uz novi naziv „Modulacije – The Next Generation”, a potom prelazi na MIP radio, gde ostaje do 1999. godine, kada se emisija gasi.

Od 2000. pokreće emisiju ZAIR (Zakon akcije i reakcije) koja je godinu dana emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na beogradskoj Radio Laguni i na više nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu. Od 2002. godine pravi tehnološki iskorak jer se emisija sprema unapred u kućnim uslovima i na računaru, a prosleđuje se mreži lokalnih radio-stanica putem interneta, a može se preuzeti sa Modlijevog sajta.

Posle više od 20 godina provedenih u JAT-u, gde je upravljao „boingom 727”, nastavio je pilotsku karijeru kao kapetan u privatnoj avio-kompaniji „Princ avijejšn”, sve do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač skliznuvši sa piste mlaznim poslovnim avionom. Avion je izgoreo, ali su posada i putnici izašli nepovređeni. Posle tog udesa, napustio je karijeru pilota. Do detalja je opisao svoj poslednji let u prvom poglavlju „Pilotske knjige”. Pisao je i knjige namenjene popularizaciji pilotskog poziva. Objavio je sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima.

(Izvor RTS)

 Nadaren i za pisanje, Zoran Modli je sarađivai i u pređašnjoj i sadašnjoj „Galaksiji”. Iz nove možete OVDE pročitati njegov izvanredan esej, potkrepljen vrsnim  poznavanjem letenja.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Aktivno je sarađivao i u kultnoj tv emesiji posvećenoj promociji novih tehnologija „Polarotor“, u kojoj gostuje i g.Stanko Stojiljković. (Znam da se ne mogu nabrojati sve aktivnosti ovog genijalnog čoveka, ali mislim da je ovo značajno da se napiše na stranicama Galaksije.)

Ostavite komentar