МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОГУЋИ ЛЕК ПРОТИВ РАКА

Shutterstock

Научници са Факултета за хемију и фармацију Федералног универзитета Северног Kавказа (NCFU) заједно са америчким колегама, док су трагали за леком против коронавируса, открили су супстанце које потенцијално могу да се користе против неуробластома.

„Истраживачи су описали синтезу супстанце која ће човечанству помоћи у борби против неуробластома, једне од најопаснијих врста карцинома. У почетку су хемичари покушавали да добију једињења за борбу против ковид-19, међутим антиканцерогено дејство ових супстанци је далеко веће”, пренео је ТАСС саопштење службе за сарадњу са медијима NCFU. Истраживање је спроведено под вођством професора органске и аналитичке хемије NCFU Николаја Аксенова и Александра Аксенова, заједно са Државним универзитетом у Тексасу.

Метода коришћена у овом истраживању назива се реакција Аксенов и откривена је 2010. године.Реакција се заснива на увођењу аминске групе у ароматичну супстанцу и веома обећава”, навео је професор Александар Аксенов. Овај развој, како примећују научници, има велики значај за добијање таквих једињења из расположивих сировина и смањиће трошкова терапије за пацијенте оболеле од те врсте карцинома.

Неуробластом је малигно обољење у ком ћелије канцера настају у нервном ткиву надбубрежне жлезде, нервних структура врата, грудног коша или кичмене мождине. Истраживање је спроведено у оквиру грантова Руске фондације за основна истраживања и Америчког националног института за здравље. Резултати истраживања објављени су у часопису Organic Biomolecular Chemistry.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар