МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОЗАК ЈЕДИНЦА ДРУКЧИЈИ

Разликују се (Википедија)

Разликују се (Википедија)

Ако нисте знали, јединци имају другачији мозак. Отуда се њихово понашање разликује од остале деце, показује ново истраживање на Саутвест универзитету у Кини. Чланак је објављен у часопису „Брејн имиџинг енд бихејвиор”.

Упоређени су снимци главе јединаца и осталих који су одрасли с браћом или сестрама. Шта је откривено? Знатна разлика у запремини сиве тварим, што је први неуролошки доказ који повезује промене структуре мозга с различитим понашањем. Испитано су 303 студента, по пола из сваке групе.

Урађени су, наиме, тестови за интелигенцију, креативност и посебност тих младих људи, а помоћу магнетне резонанце су им скениране главе. Иако нема разлике у интелигенцији, јединци показују већу креативност. Зато су у социјалним вештинама постигли слабије резултате.

Резултати, међутим, обелодањују да јединци имају веће количине сиве твари у теменом или паријеталном режњу, за који се сматра да је повезан с перцепцијом и менталном флексибилношћу. Насупрот томе, код њих је уочен мањи волумен у другим подручјима, примерице у средњем префронталном режњу који је одговоран за посебност и друштвено понашање.

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар