Rezultati istraživanja pokazali su da vino i sir mogu da uspore propadanje kognitivnih sposobnosti čoveka, ukoliko je umeren u njihovom konzumiranju.
Zaključci do kojih su došli stručnjaci, naravno, nisu opravdanje da tokom prazničnih nedelja svake večeri tamanite pladanj sira i flašu vina, ukazuje Orijel Vilet, jedan od autora studije i profesor instututa za istraživanje hrane i ljudske ishrane na Univerzitetu u Ajovi. U studiji sprovedenoj pune četiri godine u Velikoj Britaniji, učestvovalo je 1.787 ispitanika starosti između 46 i 77 godina, piše „Indipendent”.
U fokusu je bila učestalost konzumiranja određenih vrsta hrane. Među pitanjima u upitniku, koji su popunjavali učesnici studije, bila su i ona koja se tiču frekventnosti unosa svežeg voća, salata, masnih riba, kafe, piva, sajdera, crnog vina i sira. Takođe, od učesnika istraživanja naučnici su tražili da rade testove inteligencije. Uzeto je u obzir i kakav je ispitanicima jelovnik bio između 2006. i 2010. godine, kao i u kontrolnim testovima tokom 2012. i 2013. godine, a zatim i 2015. i 2016. godine.
Rezultati su objavljeni u novembarskom izdanju stručnog časopisa Journal of Alzheimer’s Disease, a pokazali su da crno vino i sir zajedno mogu da budu odlični saveznici u prevenciji kognitivnog nazadovanja. Utvrđeno je da je sir najefikasnija namirnica u prevenciji degenerativnih promena funkcija mozga koje donose godine. „Prijatno sam iznenađen da naši rezultati ukazuju na to da razumno svakodnevno uživanje u siru i crnom vinu nije samo dobar način da se borimo sa trenutnom pandemijom kovida 19”, istakao je profesor Vilet.
(Izvor RTS)