МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОЖЕ ДА ЗАРАЗИ ЦЕО СВЕТ

Илустрација (CC0 Pixabay)

Амерички епидемиолог Лари Брилиант, који је 2006. године упозоравао свет на страшну пандемију, испричао је за магазин Wired како да се смањи број оболелих од COVID-19 и које мере је неопходо предузети да би се свет изборио са болешћу.

Епидемиолог је изјавио за магазин Wired да је цела епидемиолошка заједница дуго времена упозоравала да је пандемија глобалних размера неминовна и да је само питање времена када ће се догодити. Лекар упозорава да је пандемија вируса корона најопаснија до сад и истиче да је специфичност вируса у томе што људи нису развили имунитет на њега.

„То значи да је вирус у стању да зарази 7,8 милијарди наше браће и сестара”, истакао је лекар и додао да ће они који преболе COVID-19 створити имунитет на тај вирус.

Брилиант је одобрио мере које се спроводе широм света у борби против вируса, истакавши да ће такве мере дати времена научницима да развију вакцину. Епидемиолог је изразио наду да ће нови лек против короне имати и превентивно дејство. Он је такође истакао да је веома важно да се што више људи тестира на корону, како би се знало где се зараза шири и у којим размерама. Поред тога, он је упозорио популацију да не смеју занемарити и медицинске маске у борби против Ковида-19.

„Да би се изборили са вирусом, људи морају знати колико је вирус раширен, морају развити вакцину и изборити се да већина људи развије имунитет на болест”, закључује епидемиолог.

Према писању листа, Брилиант је 2006. године предвидео да ће се човечанство у будућности суочити са епидемијом глобалних размера. „Милијарду људи ће се заразити, а умреће око 165 милиона. Наступиће глобална рецесија и пад. Економске последице и губици од једног до три билиона долара биће много гори за све, него 100 милиона смртних случајева”, говорио је тада епидемиолог.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар