?> МРАВИ КАО ПЕСТИЦИДИ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МРАВИ КАО ПЕСТИЦИДИ

Shutterstock

Shutterstock

Научници сада нуде природно одрживу и ефикасну опцију у борби против штеточина.

Истраживачки тим из Бразила је за потребе своје студије посматрао 17 пољопривредних система у САД, Аустралији, Великој Британији и Бразилу. Закључак је да мрави уз павилну контролу могу бити веома корисни у борби против штеточина, што након дужег времена доводи до повећања приноса усева. Њихова предност је и та што су јефтинији од пестицида.

Од најмање 14.000 познатих врста мрава, изабрали су 26 које углавном живе на дрвећу, али се гнезде у земљи и на биљкама. Након проучавања је уочено да најбоље резултате пружају у пољоприврдним системима на којима се заједно узгајају усеви и дрвеће, јер на тај начин имају више хране и места за гнежђење у сенци. Водећи истраживач студије др Дијего Ањос са Универзитета у Уберландији је рекао да резултати студије охрабрују фармере да користе одрживије праксе за узгој култура. Међутим, он додаје да улога мрава у пољопривреди још није сасвим јасна јер и они на крају могу представљати проблем.

Наиме, штеточине као што су лисне ваши и беле мушице су чешћи гости ливада и њива када се у близини налазе мрави, јер се хране медљиком коју производе па их не уништавају већ на неки начин узгајају у својој близини и бране од предатора. Ипак, истраживачи тврде да алтернативни извори шећера – на тлу, близу дебла или на гранама – могу прекинути овај зависан однос, али и да овај процес тек треба се истражи.

Корисност мрава у управљању природним ресурсима је позната већ неколико векова и бележена у Kини на плантажама цитруса, приликом контроле шумских штеточина у Kанади али и на плантажама у Гани и Нигерији. Такође је према студији објављеној у часопису Nature потврђено да инсекти пронађени на пацифичким острвима Фиџија могу да узгајају најмање шест врста биљака, као део обострано корисног односа који датира из периода од пре 3 милиона година. Након најава ЕУ да планира смањење употребе пестицида за 50 посто у борби за обнову екосистема, ово би према мишљењу многих могла да буде ефикасна опција пољопривредницима која би им на дуге стазе такође повећала и приносе.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар