PANDORINA KUTIJA

DVA UDARA NA DINOSAURE?

494 pregleda
Shutterstock

Nedavno otkriveni mogući krater asteroida u Atlantskom okeanu kojeg su naučnici nazvali Nadir može biti povezan sa asteroidom koji je ubio dinosaure, piše The Jerusalem Post.

Smatra se da su dinosauri izumrli zbog jednog udara, ali džinovski asteroid koji je okončao reptilsku megafaunu možda nije došao sam na Zemlju, prema nedavnoj studiji.Nalazi objavljeni u recenziranom naučnom časopisu Science Advances, pokazuju da je veliki asteroid možda udario Zemlju pre nekih 66 miliona godina u današnjem severnom Atlantiku.Budući da se udar dogodio otprilike u isto vreme kad je nastao Čiksulub krater, za koji se veruje da je uzrokovan padom asteroida koji je ubio dinosaure, možda je bio deo klastera asteroida ili razbijanjem jednog asteroida.

Naučnici su nedavno otkrili šta bi mogao biti novi krater nastao udarom asteroida u Atlantskom okeanu. Samo otkriće je slučajno tako što ga je geolog Uisdin Nikolsonprimetio kada je proučavao seizmičke podatke u tom području kao deo potpuno nepovezane studije o driftu kontinenta.U to vrijeme već su postojali znakovi i dokazi da je nastao udarom asteroida.Sam krater dužine preko osam kilometara nazvan je Nadir i nalazi se oko 400 kilometara od obale zapadne Afrike.

Ovo otkriće je već bilo značajno samo po sebi, ako je zaista reč o udarnom krateru asteroida, onda bi to bio samo jedan od manje od 20 potvrđenih udarnih kratera pod vodom.Ali ono što je još interesantnije u vezi sa ovim je sam uticaj.Istraživači koji stoje iza studije, predvođeni stručnjakinjom za formiranje kratera Veronikom Brej iz Lunarne i planetarne laboratorije Univerziteta u Arizoni, koristili su kompjuterske simulacije da identifikuju kakva je vrsta udara asteroida mogla da formira krater.

Zaključak je da se najvjerovatnije radi o udaru asteroida, konkretno od koji je bio širok oko 400 metara.Ovo je uporedivo sa asteroidom Benny, koji se trenutno smatra jednim od najopasnijih za Zemlju.Prema studiji, ovaj udar bi bio izuzetno snažan, što bi rezultiralo potresima jačine od 6,5 i mogao je stvoriti cunamije visine preko 900 metara.Poređenja radi, erupcija vulkana 2022. na Tongi bila je najsnažnija još od erupcije Krakatoa 1883. Ali ovaj udar asteroida bio bi 1.000 puta jači.Ali to bi bilo neznatno u poređenju sa udarom asteroida Čiksulub koji je ubio dinosaure.

Dinosauri su vladali Zemljom milionima godina. Međutim, ova era se završila, za šta naučnici veruju da je uzrokovano masivnim i apokaliptičnim udarom asteroida. Poemnuti događaj izumiranja dogodio se na granici krede i paleogena, dve ere u istoriji Zemlje.Katastrofalni udar ne samo da je zbrisao dinosaure, već i 75 posto celokupnog života i možda je pomogao nastanku kišnih šuma. Naučnici su tačno utvrdili gde se asteroid stropoštao na meksičkom poluostrvu Jukatan, a takođe su suzili vremenski okvir događaja, što bi bilo tokom proleća.Koliko su opasni asteroidi?

To je jedna od najopasnijih prirodnih nesreća koja se može dogoditi.Prema istraživanju Davidsonovog instituta za nauku, ogranka izraelskog Vajcmanovog instituta, asteroid prečnika preko 140 metara oslobodio bi količinu energije najmanje hiljadu puta veću od one koju je oslobodila prva atomska bomba. Asteroid Čiksulub bio je, međutim, mnogo iznad svega toga.Procenjuje se da je bio širok 10-15 kilometara, a da je načinio krater širine 180 kilometara i dubine 20 kilometara.

Asteroidi su, inače, i ranije padali na Zemlju. Smatralo se da je Čiksulub izolovan slučaj. Istraživači su uspeli da povežu udarne kratere Nadir i Čikulub jer seizmički podaci ukazuju da sedimentni sloj u koji je asteroid udario verovatno datira negde na granici krede i paleogena. Ali to nije apsolutno potvrđeno. Proučavanje kratera od pod vodom je veoma teško.

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar