МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУШКАРЦИ ШИРЕ КОРОНУ

Shuttersrock

Shuttersrock

Одрасли производе 62 одсто више аеросола него малолетници, а мушкарци 34 одсто више аеросола него жене.

Мушкарци и особе које гласно причају шире ковид лакше него жене и особе које тише причају, показала је студија коју су спровели истраживачи са Универзитета Kолорадо. Њихов истраживачки тим анализирао је емисију респираторних аеросола код здравих појединаца различитих старосних група и пола док су разговарали и певали у контролисаном лабораторијском окружењу. Мерили су концентрације честица између 0,25 и 33 микрометра код 63 учесника старости од 12 до 61 године, а праћена је гласноћа говора и количина издахнутог угљен-диоксида.

Све су то мерили и код појединаца са маскама и код оних без маски. Истраживачи су закључили да се певањем производи 77 одсто више аеросола него причањем, одрасли производе 62 одсто више аеросола него малолетници, а мушкарци 34 одсто више аеросола него жене. Међутим, након узимања у обзир гласноће говора и количине издахнутог угљен-диоксида, разлике у годинама и полу биле су слабије и више нису биле статистички значајне.

„Да ли је певање горе од говора када је реч о томе колико се честица емитује? Према студији – да. Што се гласније прича или пева – то су емисије веће, стоји у објави. Докази указују на то да пренос аеросола игра важну улогу у ширењу вируса SARS-CoV-2, односно ковида, наводе истраживачи у својој студији. Они, такође, истичу да би требало додатно да се истражи како гласноћа говора и количина издахнутог угљен-диоксида утичу на ширење заразе у затвореном простору.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар