ПАНДОРИНА КУТИЈА

НАЂЕНИ НЕПОЗНАТИ ВИРУСИ

Илустрација

Стари 15.000 година, пронађени су у отопљеним ледницима на Тибетанској висоравни.

У новом истраживању тим научника је идентификовао низ јединствених вируса, старих 15.000 година, из ледене капе Галаја на Тибетанској висоравни и стекао увид у начин њиховог функционисања. Попут почетка неког хорор филма, древна створења израњају из дубина пермафроста који се топи – од невероватно очуване изумрле мегафауне, попут вунастог носорога, до 40.000 година старих остатака џиновског вука и бактерија старих преко 750.000 година.

„У оквиру ових замрзнутих записа древних времена, на 6,7 километара надморске висине у Кини, истраживачи су открили да 28 од 33 вируса које су идентификовали никада раније нису виђени. „То су вируси који би успевали у екстремним окружењима.

Што је невероватније, нису сви мртви. Вековима стара маховина успела је да оживи у топлини лабораторије. Такође, живи су били и сићушни округли црви стари 42.000 година. Овај задивљујући поглед на организме из давне прошлости Земље открива историју древних екосистема, укључујући детаље околине у којој су постојали. Међутим, топљење леда изазива забринутост јер се у њему налазе и вируси који се можда враћају да би нас поново прогањали, преноси портал Science Alert.

„Отапање леда неће довести само до ослобађања тих древних, архивираних микроба и вируса, већ ће их у будућности пустити у наше окружење, пишу истраживачи у новој студији, којом је руководио микробиолог Ђи Пинг Шонг са државног Универзитета у Охају. Захваљујући новим метагеномским техникама и новим методама за одржавање стерилних узорака језгра леда, истраживачи покушавају да боље да разумеју шта ту тачно лежи скривено. „Ови ледници су настајали постепено, а заједно с прашином и гасовима, много, много вируса се такође таложило у том леду.

Поменути микроби потенцијално представљају све оне који су се у то време налазили у атмосфери, наводе истраживачи у свом раду. Претходне студије показале су да су овакве микробне заједнице у корелацији с променама у концентрацији прашине и јона у атмосфери, а такође могу указивати и на климатске и еколошке услове у то време. У оквиру ових замрзнутих записа древних времена, на 6,7 километара надморске висине у Кини, истраживачи су открили да 28 од 33 вируса које су идентификовали никада раније нису виђени. „То су вируси који би успевали у екстремним окружењима, наводи микробиолог Метју Саливан.

Иако новооткривени спектар древних вируса изазива нелагоду усред пандемије, највећа опасност не лежи у њима, већ у ономе што ослобађа лед који се топи огромне резерве метана и угљеника.

Упоређујући њихове генетске секвенце с базом података познатих вируса, тим је открио да су најзаступљенији вируси у оба узорка били бактериофаги који могу да заразе Methylobacterium – бактерије важне за метански циклус у леду. Највише су били повезани с вирусима који су пронађени у сојевима Methylobacterium у стаништима биљака и из тла – у складу са претходним извештајем да главни извор прашине залеђен на Галији вероватно потиче из тла.


(Methylobacterium)

„Ови смрзнути вируси вероватно потичу из тла или биљака и олакшавају абсорпсцију хранљивих састојака својим домаћинима, закључио је тим. Иако новооткривени спектар древних вируса изазива нелагоду усред пандемије, највећа опасност не лежи у њима, већ у ономе што ослобађа лед који се топи – огромне резерве метана и угљеника. Међутим, јасно је и да нам овај лед пружа увид у прошле промене животне средине, као и еволуцију вируса.

„Знамо врло мало о вирусима и микробима у овим екстремним окружењима и о томе шта се тамо заправо налази, напомиње геолог Лони Томпсон, који примећује да још немамо одговоре на многа важна питања. „Како бактерије и вируси реагују на климатске промене? Шта се дешава када пређемо из леденог доба у топло време као што смо сада? Закључак је да још много тога треба да буде истражено. 

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар