МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАГРАЂЕНО ДВОЈЕ СРБА

Милица Радишић, Милош Поповић

Двоје истакнутих српских научника, веома познатих у свету, недавно је у своје истраживачке животописе уписало угледну награду коју додељује Удружење професионалних инжењера покрајине Онтарио (ОPE) у Канади.

 Професорка Факултета за хемијско инжењерство и примењену хемију Универзитета Торонто, др Милица Радишић, међународни предводник у инжењерству срчаног ткива од матичних ћелија и биоматеријала, добитница је за истраживање и развој. Из исте организације је признање које је 2011. понелао као млади инжењер зато што је прва електричним пољем стимулисала срчано ткиво. Она је пионир у технологији „срце на чипу”.

Профсор др Милица Радишић је инспирација и ментор истраживачима широм света, њени истраживачки налази представљени су у преко 160 истраживачких радова, прегледа и поглавља књига са h-индексом од 54 и преко 10.000 цитата. Добила је низ престижних награда, међу којима су МИТ Technology Review Top 35 иноватора млађих од 35 година, Дијамантска медаља краљице Елизабете II и друге.

Светски познати неуролошки инжењер и професор Универзитета у Торонту, др Милош Р. Поповић, увидео је неопходност у спречавању и решавању проблема пацијената са повредама кичмене мождине. Он је изумео МindMove терапију, неинвазивни поступак електричне стимулације за обнављање функције горњих удова код особа са тешком парализом након можданог удара и повреда кичмене мождине. Његова открића у функционалној електричној терапији (FES) револуционисала су ово истраживачко подручје и увелико утицла на савремену рехабилитацију, помажући код преко 300 особа с парализом горњих удова да обнове функцију мишица и руку. Др Милош Поповић је 2008. године, добио награду Удружења професионалних инжењера Онтарија у категорији истраживање и развој и директор је, главни технолошки руководилац и суоснивач Центра за напредне неуротехничке иновације и апликације (CRANIA) на Универзитету Торонто. Добитник је бројних награда, укључујући: Швајцарску националну научну фондацију за пренос технологије итд.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар