MEĐU IZMEĐU

NAGRAĐENO DVOJE SRBA

457 pregleda

Dvoje istaknutih srpskih naučnika, veoma poznatih u svetu, nedavno je u svoje istraživačke životopise upisalo uglednu nagradu koju dodeljuje Udruženje profesionalnih inženjera pokrajine Ontario (OPE) u Kanadi.

 Profesorka Fakulteta za hemijsko inženjerstvo i primenjenu hemiju Univerziteta Toronto, dr Milica Radišić, međunarodni predvodnik u inženjerstvu srčanog tkiva od matičnih ćelija i biomaterijala, dobitnica je za istraživanje i razvoj. Iz iste organizacije je priznanje koje je 2011. ponelao kao mladi inženjer zato što je prva električnim poljem stimulisala srčano tkivo. Ona je pionir u tehnologiji „srce na čipu”.

Profsor dr Milica Radišić je inspiracija i mentor istraživačima širom sveta, njeni istraživački nalazi predstavljeni su u preko 160 istraživačkih radova, pregleda i poglavlja knjiga sa h-indeksom od 54 i preko 10.000 citata. Dobila je niz prestižnih nagrada, među kojima su MIT Technology Review Top 35 inovatora mlađih od 35 godina, Dijamantska medalja kraljice Elizabete II i druge.

Svetski poznati neurološki inženjer i profesor Univerziteta u Torontu, dr Miloš R. Popović, uvideo je neophodnost u sprečavanju i rešavanju problema pacijenata sa povredama kičmene moždine. On je izumeo MindMove terapiju, neinvazivni postupak električne stimulacije za obnavljanje funkcije gornjih udova kod osoba sa teškom paralizom nakon moždanog udara i povreda kičmene moždine. Njegova otkrića u funkcionalnoj električnoj terapiji (FES) revolucionisala su ovo istraživačko područje i uveliko uticla na savremenu rehabilitaciju, pomažući kod preko 300 osoba s paralizom gornjih udova da obnove funkciju mišica i ruku. Dr Miloš Popović je 2008. godine, dobio nagradu Udruženja profesionalnih inženjera Ontarija u kategoriji istraživanje i razvoj i direktor je, glavni tehnološki rukovodilac i suosnivač Centra za napredne neurotehničke inovacije i aplikacije (CRANIA) na Univerzitetu Toronto. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući: Švajcarsku nacionalnu naučnu fondaciju za prenos tehnologije itd.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar