MEĐU IZMEĐU

NAJBRŽI LOVAC NA SVETU

585 pregleda
Neprimetan za radare (Vikipedija)

Pretpostavlja se da će „mig 41” zameniti lovce-presretače „mig 31”, čiji rok eksploatacije ističe 2028. godine.

Šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Ruske Federacije Viktor Bondjarov rekao je da će „mig 41” biti najbrži lovac na svetu, sposoban za ispunjavanje misija dalekog presretanja i moći će da se izbori sa hiperzvučnim raketama.

– Pretpostavlja se da će ,mig 41` biti najbrži u svetu i maksimalno neprimetan za radare. Ne samo da će moći da se bori sa standardnim malomanevarskim pretnjama kao što su krstareće rakete, bombarderi i dronovi već i sa pretnjom koju predstavljaju hipersonične rakete – rekao je bivši glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, domet PAK-DP će se kretati u rasponu od 700 do 1.500 kilometara. Biće naoružan raketama R-37 klase vazduh-vazduh i raketama nove generacije.

– „Mig 41” se nalazi u fazi izrade. O njegovoj upotrebi u vojsci je rano govoriti, ali najverovatnije to neće biti pre 2025. godine – dodao je Bondarjov. Pretpostavlja se da će „mig 41” zameniti lovce-presretače „mig 31”, čiji rok eksploatacije ističe 2028. godine.

Podsetimo, sredinom decembra generalni konstruktor Ujedinjene avijatičarske korporacije Sergej Korotkov izjavio je da rad na konstruisanju PAK-DP može da počne već naredne godine.

Sada se razgovara o tehničkim zadacima na avionu između konstruktora kompanije „Mikojan” i Ministarstva odbrane Rusije. Nije isključeno ni da će budući presretač moći da realizuje zadatke u bliskom svemiru.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar