МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈНЕЗДРАВИЈИ ЈОГУРТ

Shutterstock

Shutterstock

Према Harvard Health-у, додати шећер може да повиси крвни притисак, повећа хроничну упалу и доведе до добијања килограма, дијабетеса и болести масне јетре, а све то је повезано са повећаним ризиком од срчаног и можданог удара.

Kоја врста јогурта је најнездравија? Високопротеински, обични, са укусом, без лактозе и са мало угљених хидрата само су неки од описа који се додају на амбалажу јогурта, да би се понудила опција за различита здравствена стања и потребе људи. Иако је разноликост добра, нажалост, многе доступне опције су поприлично сиромашне, а понекад и штетне, кад је реч о саставу хранљивих супстанци.

С обзиром на то да постоји толико опција које су препуне шећера и вештачких састојака и садрже мало протеина, постоје карактеристике које морате да имате на уму када бирате јогурт. На пример, једна од најнездравијих врста јогурта коју можете да купите је она која има пуно додатог шећера и врло мало протеина. Шећер је један од забрињавајућих састојака на амбалажи. Док неки брендови у својим производима користе вештачке заслађиваче како би их продали као нискокалоричне, многи други брендови пласирају врсте богате шећером како би задовољили потребе деце и одраслих. Kоји су ризици додатог шећера у јогурту?

Према Harvard Health-у, додати шећер може да повиси крвни притисак, повећа хроничну упалу и доведе до добијања килограма, дијабетеса и болести масне јетре, а све то је повезано са повећаним ризиком од срчаног и можданог удара. Америчко удружење за срце препоручује да жене не конзумирају више од 25 грама додатог шећера дневно, док би мушкарци требало да ограниче унос на 36 грама. Док већина врста јогурта имају одређену количину додатог шећера, опције без лактозе обично су изненађујући кривац уноса прекомерне количине додатог шећера.

Многи људи аутоматски мисле да је опција без лактозе здравија; међутим, то су врсте које могу да буду најнездравије, тврди нутрициониста Мелиса Рифкин за Eat This, Not That, преноси Индекс.хр. Она каже да неке опције садрже чак око 70 одсто дневног препорученог уноса за жене, и то само у једној порцији. Ове велике количине шећера уобичајене су међу јогуртима без лактозе, а неке веганске опције такође могу да садрже мало протеина, чак само око један грам по порцији, што је готово безначајна доза. Kомбинација великих количина шећера и врло ниског садржаја протеина чини непожељну и нездраву опцију, закључила је Рифкин.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар