МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈУДАЉЕНИЈА ЗВЕЗДА

NASA/ESA

NASA/ESA

Свемирски телескоп Hubble завирио је у зору космичког доба и открио светлост звезде која је постојала унутар првих милијарду година након Великог праска, што је нови рекорд, објавили су астрономи. Новооткривена звезда, названа Earendel, толико је далеко да је њеној светлости требало 12,9 милијарди година да стигне до Земље из времена кад је свемир био седам посто своје садашње старости. „У почетку готово да нисмо веровали, било је много даље од претходно најудаљеније, рекао је астроном Брајан Велч са Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору, главни аутор рада објављеном у часопису Nature који описује откриће. Претходни рекордер откривен је 2018. у свемиру који је био стар четири милијарде година.

Earandel-ино светло долази из ере зване црвени помак 6.2.Обично на тим удаљеностима целе галаксије изгледају као мале мрље, а светлост милиона звезда се стапа, пише у саопштењу. Посматрана галаксија у којој се налази звезда изгедала је већа због тзв. гравитационог сочива, захваљујући групи галаксија које се налазе између удаљеног светлосног извора и посматрача. Kосмичка лупа у овом случају била је огромна група галаксија позната као WHL0137-08 која je, захваљујући ретком поравнању, омогућила максимално увећање и осветљење опажене звезде.

Након што је детаљно проучио галаксију, Брајан Велч је изузетно увећану звезду назвао Еарендел, што на староенглеском значи јутарња звезда. Она је постојала тако давно да можда није имала исте сировине као звезде које постоје данас.Kао да читамо стварно занимљиву књигу, али почели смо с другим поглављем, а сада ћемо имати прилику видети како је све почело”, додао је поменути научник. Астрономи намеравају да посматрају звезду помоћу свемирског телескопа James Web, Hubble-овог наследника, који је врло осетљив на инфрацрвено светло најстаријих небеских тела, да би потврдили Earandel-ину старост, масу и полупречник.

Ако се потврди да је Earandel једна звезда, њена маса је најмање 50 пута већа од Сунца и милионима пута је сјајнија. Претпоставља се да су примордијалне звезде састављене искључиво од елемената створених након Великог праска: водоника, хелијума и литијума у траговима, и требало би да буду теже од звезда које постоје данас. Остаје да се види да ли новооткривена припада тим звездама популације III, али је вероватноћа мала. Научници очекују да ће Earandel остати увећана годинама и да ће се проучавати помоћу свемирског телескопа James Web.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар