MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆA BAKTERIJA

192 pregleda
Ilustracija

Naučnici su otkrili najveću bakteriju na svetu koja se može videti golim okom u karipskoj močvari u kojoj raste drvo mangrova, objavljeno je u časopisu Science.Duguljasta bela bakterija (filamentoznog oblika) je otprilike veličine ljudske trepavice što je čini najvećom poznatom do sada, rekao je morski biolog iz Nacionalne laboratorije Lorens Berkli i koautor rada u kome je objavljeno otkriće, Žan-Mari Volan.

Koautor i biolog Univerziteta Francuske Zapadne Indije i Gvajane Oliver Gros pronašao je 2009. godine prvi primerak ove bakterije čije su stanište potopljeni listovi drveta mangrova koja rastu na arhipelagu Gvadalupa.Bakterija koja je dugačka nešto više od 0,9 santimetara nazvana je Thiomargarita magnifica ili veličanstveni sumporni biser”.Gros nije odmah znao da je organizam koji je pronašao bakterija zbog njene iznenađujuće veličine. Tek kasnija genetska analiza otkrila je da je organizam jedna bakterijska ćelija.On je bakteriju pronašao i pričvršćenu na školjkama ostriga, kamenju i staklenim bocama u močvari.

Naučnici još nisu uspeli da bakteriju uzgajaju u laboratoriji, ali kažu da njene ćelije imaju strukturu koja nije uobičajena za bakterije.Ključna razlika je njen veliki centralni odeljak ili vakuola, koji omogućava da se neke ćelijske funkcije obave u tom ograničenom prostoru umesto kroz celu ćeliju.Naučnici nisu sigurni zašto je toliko velika, ali Volan pretpostavlja da bi to mogla biti njena adaptacija koja joj omogućava da je ne pojedu manji organizmi.

(Ilustracija Susan Brand/Berkeley Lab)

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar