ПАНДОРИНА КУТИЈА

НАЈВЕЋИ ПЛАГИЈАТОРИ

Pixabay

Недавно је Retraction Watch објавио списак десет земаља с највећим бројем повучених научних радова на 10.000 публикованих: Иран (14), Румунија (10,4), Сингапур (7,8), (Индија7,5), Малезија (6,8), Јужна Kореја (6), Kина (5), Турска (4,6), Јужна Африка (4,5) и Холандија (4,4). Дакле, Србије нема. Али не журите, истовремено је осванула ранг-листа са именима 30 аутора који имају највише накнадно одбачених радова у свету!

Ексклузивно

Чувени блог Retraction Watch, покренут 2010. године, поседује највећу базу штампаних па повучених, углавном због плагијаризма, научних радова на свету, са више од 30.000 аутора-плагијатора, и тај списак се непрестано повећава. До имена аутора плагираних радова може се доћи преко сајта retractiondatabase.org/retractionsearch.aspx? уписивањем имена и презимена аутора и државе  у којој дотични ради и активирањем наредбе Search.

Недавно је Retraction Watch објавио списак десет земаља с највећим бројем повучених научних радова на 10.000 публикованих: Иран (14), Румунија (10,4), Сингапур (7,8), (Индија7,5), Малезија (6,8), Јужна Kореја (6), Kина (5), Турска (4,6), Јужна Африка (4,5) и Холандија (4,4). Дакле, Србије нема. Али не журите, истовремено је осванула ранг-листа са именима 30 аутора који имају највише накнадно одбачених радова, с напоменом да број у загради није коначан: Зашто? Зато што је трагање за плагијатима сталан подухват у којем учествују најреномиранији светски универзитети, научни институти, часописи и истраживачи:


(Wikipedia)

1. Yоshitaka Fujii (укупан број повучених радова: 183), Toho University (Јапан), област: анестезиологија. Напомена: Јапанско друштво за анестезиологију је 2017. трајно забранила Fujii-у и Saitoh-у (аутор под бројем 6) бављење анестезиологијом.

2. Joachim Boldt (129), Klinikum Ludwigshafen (Немачка), анестезиологија. Напомена: Године 2011. Универзитет у Гисену суспендовао је Ј. Boldt-а са позиције професора, а његова истраживања прогласио за један од највећих скандала у медицини. У току је утврђивање плагијаризма још 88 Boldt-ових радова, тако да он опасно угрожава Fujii-ја на првом месту.

3. Yoshihiro Sato (100), Hokaido University (Јапан), неурологија, ортопедија. Напомена: Sato има велики број заједничких ретракованих радова са плагијатором број 4. Ј. Iwamoto-ом је касније у своју одбрану изјавио да је био „почасни аутор Sato-ових радова.

4. Jun Iwamoto (77), Keiyu Hospital (Јапан), реуматологија, токсикологија, ортопедија

5. Diederik Stapel (58), Tilburg Institute (Холандија), психологија. Напомена: Године 2011. D. Stapel је вратио титулу доктора наука због неетичког понашања.

6. Yuxji Saitoh (53), Kureha General Hospital (Јапан), анестезиологија. Напомена: Видети напомену у вези с бројем 1.

7. Ali Nazari (52), Swinburn University of Technology (Аустралија), грађевинарство и архитектура. Напомена: Swinburn University је А. Nazarija отпустио с посла.

8. Adrian Maxim (48), Rutgers University (САД), електротехника.

9. Chen-Yuan (Peter) Chen (43), National Pingtung University of Education (Тајван), компјутерске науке. Напомена: Министар просвете и науке Wei-ling Chiang, коаутор 5 радова са C.-Y. Chen-ом и C-W. Chenom (број 22), разрешен је министарског положаја.

10. Fazlul Sarkar (41), Wayne State University (САД), онкологија.

11. Hua Zhong (41), Jinggangshan University (Kина), кристалографија.

12. Shigeaki Kato (40), University of Tokyo (Јапан), молекуларна биологија.

13. Shahaboddin Shamshirband (38), University of Malaya (Малезија), енергетика, неуронске мреже, компјутерске науке, вештачка интелигенција, климатологија, инжењерске науке итд. Напомена: S. Shamshirband има велики број заједничких радова са бројем 26, од којих је један део повучен.

14. James Hunton (37), Bentley University (САД), економија, финансије, менаџмент. Напомена: Ј. Hunton је са Adrian-ом Maxim-ом (број 8) понео неславну титулу највећег плагијатора у историји науке у САД. Иако је био аутор великог броја веома значајних радова, превремено је пензионисан по кратком поступку.

15. Hyung-In Moon (35), College of Native Resources (Јужна Kореја), биотехнологија, фармација. Напомена: Готово криминалан случај: Moon је едиторима предлагао рецензенте-експерте, али уместо припадајућих оригиналних e-mail он је уз име рецензента давао измењене и вешто креиране e-mail адресе чији је он био власник тако да је сам себи био рецензент у око 20 ретракованих радова.

16. Antonio Orlandi (34), University of L’Aquila (Италија), електротехника. Напомена: Orlandi је углавном публиковао радове у часопису IEEE Transactions on Electromagnetic Compatibility у коме је био главни уредник пре смењивања због плагијаризма.

17. Jan Hendrik Schöen (32), Bell Labs (САД), физика, полупроводници. Напомена: J. Schöen је отпуштен из Bell Labs-а, затим му је Универзитет у Kонстанцу (Немачка) поништио докторат одбрањен 1997.

18. Naoki Mori (31), University of Ryukyus (Јапан), онкологија, вирусологија. Напомена: Пре него што је публиковао радове с плагираним резултатима, он је као врло цењени аутор био награђиван више пута за изванредне резуилтате у области онкологије.

19. Soon-Ji Shin (30), Kangwon National University (Јужна Kореја), електротехника, наука о материјалима. Напомена: Shin је отпуштен 2017. године.

20. Bharat Aggarwal (29), University of Texas MD Anderson Center (САД), биохемија. Напомена: превремено је пензионисан 2016, иако је важио за једног од водећих светских истраживача у области биохемије и сродним дисциплинама.

21. Tao Liu (29), Jinggangshan University (Kина), биомедицина, молекуларна биологија.

22. Cheng-Wu Chen (28), National Pingtung University of Education (Тајван), роботика, фази-неронске мреже Напомена: Брат-близанац броја 9.

23. Ahmad Salar Elahi (27), Islamic Azas University (Иран), физика плазме.

24. Richard L.E. Barnett (26), CNRS (Француска), француска поезија и есеји.

25. Prashant K. Sharma (26), Indian Institute of Technology (Индија), хемија, наука о материјалима, нанотехнологија. Напомена: Према истраживању online часописа PubPeer, за дотичног и његовог институтског колегу Rashmi-ја Madhuri-ја (број 28) у току је утврђивање плагијаризма бар у још 50 радова.

26. Далибор Петковић (25), University of Nis (Србија), енергетика, неуронске мреже, компјутерске науке, вештачка интелигенција, климатологија, машинство итд. Напомена: Аутор има велики број заједничких радова с бројем 13, од којих је део повучен.

27. Scott Reuben (25), Baystate Medical Center in Springfield (САД), анестезиологија. Напомена: S. Reuben је своје ретраковане радове писао користећи прилично наиван приступ: комбиновао је резултате приказане у 290 радова аутора под бројевима 1 и 2, од којих су већина касније била ретракована! Иначе, он је био пионир у области мултимодалне анестезиологије тако да су му поступци утолико чуднији.

28. Rashmi Madhuri (24), Indian Institute of Technology (Индија), хемија, наука о материјалима, нанотехнологија Напомена: видети напомену у вези са бројем 25.

29. Jose L. Calco-Guirado (23), Universidad Católica San Antonio de Murcia (Шпанија), стоматологија.

30. Thomas M. Rosica (23), Catholic College University of Toronto (Kанада), текстови из теологије. Напомена: превремено пензионисан због плагијаторства.

Има ли наравоученија? Ауторе-плагијаторе су универзитети и институти на којима су радили, чак и ако су били међу светским предводницима у својим областима, строго казнили. Србије, дакле, има на овом несалвном списку, и то са истраживачем који је у плагирању испредњачио у односу на остале у источној Европи. Није нам познато да су Универзитет у Нишу и Министарство просвете, науке и технолошког развоја до сада ишта предузели. Сам случај није непознат овдашњој академској заједници, јер се може пронаћи и на сајту Кобсона (www.kobson.nb.rs).

(Извори: Retraction Watch и NSF)

О аутору

Stanko

6 коментара

  • Iznenadjuje da u Srbiji svi ćute, a za plagijate na Niškom univerzitetu znaju mnogi jer su umešani neki poznati rofesori? Ili se ja varam, tako mora da bude. Ni povodom zbivanja u Fondu za nauku još niko se nije oglasio. Neka nas ne čudi što najdarovitiji mladi, pa i sredovečni istraživači, listom napuštaju zemlju.

  • Ko je prikirivao ovaj skandal na niškom univerzitetu? Dovoljno je bilo 10 minuta da na osnovu materijala sa interneta i sajta Retraction Watch dođem do sledećih podataka: 1) Mentor dr Dalibora Petkovića bio je profesor Nenad D. Pavlović sa Mašinskog fakulteta u Nišu; 2) Mentor N. D. Pavlović je koautor na nekim od Daliborovih retrakovanih radova; 3) Mentor N. D. Pavlović je 6 godina bio prorektor za nauku Univerziteta u Nišu i imao je interes da prikrije plagijarizam (i sakrije skandal); 4) Neki profesori sa Univerziteta u Nišu se javljaju kao koautori Daliborovih retrakovanih radova – oni su takođe imali interes da prikriju plagijarizam. Zaključke nije teško izvesti. Još i ovo: kako pravne nauke kažu, svi oni profesori koji su znali za ove plagijate, a ćutali su, smatraju se saučesnicima u ovom akademskom kriminalu.

    • Tako je gospodine Nebojša. No, to je, na žalost, samo vrh ledenog brega. Da li moral “stanuje” u Srbiji? Ako je uopšte ovom društvu stalo do moralnih normi, u šta, gotovo, ne verujem.

  • Nije mnogo čudno kad osobe koje imaju političku i finansijsku moć žele da se okite i akademskim titulama, to sporadično rade i u naprednim državama i dodje im kao nešto uzgred, a ponekad im dodje i ‘glave’/funkcije. Medjutim, apsolutno je nedopustivo i skandalozno da to rade poJedini univerzitetski profesori kojima je osnovna dužnost i jedini posao da stvaraju vredne naučne rezultate a ne plagijate i falš doktorande sa bezvrednim doktoratima. U redu je što profesori mesecima dokazuju plagijarizam javnih ličnosti, ali bi, takodje, morali da deo vremena posvete i verifikaciji naučnog doprinosa svojih kolega na fakultetima i institutima. Akademske ponašanje podrazumeva da plagijate u svim slučajevima treba obelodanjivati i sankcionisati.

  • Mi, diplomci i magistri raznih struka i doktori nauka iz dijaspore, koji su svoje diplome i doktorate stekli u Srbiji, primili smo rang listu Retraction Watch-a najvećih sveskih plagijatora veoma postiđeni ali i veoma razočarani i ljuti na sve one koji su godinama prikrivali plagijate D. Petkovića (a možda i svoje). Profesori dragi, ovakvom strategijom prikrivanja neakademskog ponašanja naivno (?!) ste mislili da branite ugled univerziteta, naprotiv, urušavali ste ga. Biće interesantno videti šta u Ministarstvu za nauku misle o tome?

  • Početkom januara ove godine Kristijan Ašbaher, ministarka za rad, porodicu i omladinu u Vladi Austrije, podnela je ostavku posle optužbe blogera Stefana Vebera da njena magistarska teza sadrži previše plagijarizma, nekorektnog citiranja i čak loš nemački jezik. Njeno jedino opravdanje bilo je da je “verovala profesorima koji su povoljno ocenili njen rad”. Sve je trajalo kratko, bez ikakvih kampanja, pritisaka, etičkih procena i politiziranja, što ipak do izvesne mere ovu ostavku čini moralno-civilizacijskim činom.

Оставите коментар