МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАОЧАРИ У СОЧИВИМА

Осетљива на светлост (Википедија)

Сочива се затамњују на сунцу, а расветљавају по ноћи како не би сметала ноћном виду. Научно је доказано да заштита од ултравиолетног зрачења (УВ) коришћењем сунчаних наочара смањује ризик од офталмолошких проблема.

Међутим, уколико имате слабији вид, или неку од рефракцијских грешака ока, а не желите да носите наочаре за сунце, америчка компанија „Џонсон и Џонсон” ће почетком следеће године почети с продајом контактних сочива која се прилагођавају УВ окружењу на принципу фотоосетљивог пигмента.

Aмеричко Министарство здравља одобрило је производњу након финалног тестирања на 24 волонтера, током кога у дневним и ноћним условима нису уочени негативни утицаји или ризици по вид.

Сочива ће бити могуће носити две недеље
а биће намењена за корекцију далековидости
или кратковидости, а и астигматизма.

Америчка асоцијација офталмолога дала је зелено светло за производњу фотосензитивних контактних сочива, која функционишу на исти начин као и стандардна. Сочива ће бити могуће носити две недеље а биће намењена за корекцију далековидости или кратковидости, а и астигматизма. На пројекту се радило десет година уз учешће више од хиљаду волонтера. Тачне информације о начину функционисања фотоосетљивог премаза још нису познате широј јавности али је реч о технологији фотоосетљивог пигмента, који се спаја на самом сочиву.

Када се изложи УВ зрачењу, хемијске везе пуцају и молекули који га чине се пресложе у нову структуру која апсорбује одређен део светлости. На пример, у ситуацији када је УВ зрачење слабо, молекули се слажу у структуру која пропушта више светлости до ока. „Најједноставније речено, ово су контактна сочива која се понашају као фотосензибилне наочаре – затамњују на сунцу а расветљавају по мраку, како не би сметале при гледању ноћу”, рекао је портпарол америчког Министарства здравља на конференцији за штампу овим поводом, одржаној почетком месеца.

Будући да ношење оваквог типа сочива не може изазвати никакве контраиндикације, отвара се могућност за њихову широку примену код корекције вида, речено је у билтену Америчке офталмолошке асоцијације.

(Наташа Гоати Марковић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар