MEĐU IZMEĐU

NAOČARI ZA GLUVE OSOBE

302 pregleda

Ova ideja bila je najbolja konkursu za studentske inovacije „Generator fluo”, a niški studenti su kao nagradu dobili sedmodnevni boravak u inovacionom centru u Parizu.
Grupa studenata sa Elektronskog fakulteta u Nišu napravila je naočare, koje znatno mogu da povećaju bezbednost gluvih i nagluvih osoba u saobraćaju. Iako je ovaj proizvod tek u pilot fazi, interesovanje tržišta i korisnika je sve veće. Škripa kočnica ili sirena, na naočarima koje su napravili studenti elektronike iz Niša, stvara svetlosne efekte, kao upozorenje na opasnost. Ideja Anđele Kocić nastala je nakon što je devojka u Nišu izgubila život na pružnom prelazu, jer nije čula voz.

„Kada gluva osoba prelazi pešački prelaz
i sa njene desne strane se čuje sirena,
mikrokontroler prikuplja te informacije
i ocenjuje da su opasne i onda se osvetljava
desna strana oka”.

„Mislim da je vrednost našeg proizvoda ne u naočarima, već u hardveru i algoritmu koji razvijamo i on bi mogao da se integriše u bilo šta drugo. To bi mogla da bude narukvica ili slušalice ili neki drugi odevni predmet”, objasnila je Anđela Kocić. U timu su još i Dušan Dimitrijević i Bojan Draško. Kažu da je ovo za njih veliko iskustvo.

Pobednička trojka

„Kada gluva osoba prelazi pešački prelaz i sa njene desne strane se čuje sirena, mikrokontroler prikuplja te informacije i ocenjuje da su opasne i onda se osvetljava desna strana oka”, navodi Dušan Dimitrijević student Elektronskog fakulteta u Nišu.

Prema rečima njegovog kolege Bojana Draška, teško im je jer ih je samo troje. „Potrebno nam je još ljudi koji će se baviti administracijom, marketingom i ekonomijom. Mi smo samo elektronci, znamo da radimo hardver i softver”, istakao je Draško.

Ova ideja bila je najbolja konkursu za studentske inovacije „Generator fluo”, a niški studenti su kao nagradu dobili sedmodnevni boravak u inovacionom centru u Parizu. „Kroz ovo dosta učimo i o tehnološkom stvarima, ali i o biznisu. Dosta se lično razvijamo, učimo da funkcionišemo u timu i da vodimo timove”, navodi Anđela Kocić.

Najveća prednost ovog proizvoda jeste što na tržištu ne postoje slični, jer se uglavnom za ovakve potrebe rade aplikacije za mobilne telefone.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar