ТИМАРЕЊЕ ТАШТИНЕ

НАУЧНИ МАЂИОНИЧАР

Џејмс Ренди (Getty)

Умро је Џејмс Ренди, славни мађионичар, скептик и популаризатор науке, који је нудио милион долара свакоме ко успе да доказаже да постоји натприродно.

„С дубоком тугом јављамо да је Џејмс Ренди јуче умро због узрока повезаних са старошћу”, објавила је Џејмс Рeнди образовна фондација (JREF). Имао је Невероватан живот. Недостајће нам”, стоји у објави која италицима и великим словом у придеву невероватан очито алудира на чињеницу да је Ренди као мађионичар своје име променио из Рандел Џејмс Хамилтон Звингер у Amazing Randi, што би у хрватском преводу било Невероватни Ренди. Она такође подсећа да је Ренди велики део свог живота посветио учењу људи да буду скептици, да не буду жртве превараната који зарађују на људској лаковерности и патњи и на склоности празноверју и псеудонауци.

Мађионичар, потом скептик

Ренди је рођен 1928. у Торонту, у Kанади, а за магију се почео занимати као дете. Са 17 година напустио је школу да би се посветио каријери мађионичара и илузионисте. Његови илузионистички подвизи били су бројни и разноврсни – од ослобађања из лудачких кошуља док је висио у разним несигурним положајима до бега из запечаћеног ковчега потопљен под водом у телевизијској емисији. Седамдесетих се придружио турнеји „Бебе од милијарду долара, Алиса Купера, на којој би рок звезди сваке ноћи одрубио главу гиљотином коју је сам осмислио.

Већ у 20. години почиње показивати склоност скептицизму и разоткривању разних врста превараната. Године 1976, са астрономом Карлом Сејганом, и научником и аутором научне фантастике Исаком Асимовом, био је један од суоснивача Одбора за скептично испитивање” (CSI), организације која промовише науку, критичко преиспитивање и разум у истраживању невероватних или контроверзних тврдњи. Био је омиљени гост „Касновечерњег шоуа под вођством Џонија Карсона који је и сам био склон скептицизму.


Исак Асимов (
Britannica)

Учествовао је у оснивању бројних угледних организација посвећених величању науке и критичког мишљења и борби против псеудонауке и веровања у натприродно. Аутор је десетак књига, а суделовао је и у покретању часописа Sceptical Inquirer. Био је инспирација многим скептицима, научницима и атеистима. Међу њима је илавни илузионистичко-забављачки пар познат као Пенн и Телер који је Рендија више пута угостио у својој емисији Bulshit (без превода).

Награда од милион долара

Године 1996. основао је већ поменуту задужбину. Изворно је понудио својих 1.000 долара свакоме ко докаже да има неке натприродне моћи, но награда је убрзо нарасла на милион долара. Да би је освојили, учесници су морали проћи тестирање под условима на које су пристале обе стране. Нико није прошао даље од прелиминарног теста.

С друге стране Одбор за скептично испитивање у 80-има је покренуо награду „Награда похвала разума која је редовно додељивана за истакнуте доприносе у промоцији критичког преиспитивања, научних доказа и разума у вредновању знања. До данас су је добили бројни научници и промотери научног скептицизма, попут еволуцијског биолога Стивена Џеја Гулда, астронома и астрофизичара Карла Сејгана, еволуционог биолога Ричарда Докинса и популаризатора знаности Била Наја. Један од добитника био је и сам Ренди.

Разоткривање Урија Гелера

Попис потхвата у којима је разоткривао преваранте разних врста – од астролога, преко видовњака до исцелитеља – врло је дугачак. Један од познатијих било је разоткривање самозваног израелско-британског илузионисте и видовњака Урија Гелера, који се прославио својим телевизијским перформансима у којима је наводно помоћу натприродних моћи савијао кашике и виљушке. Ренди је разобличио Гелерову превару у једној епизоди „Касновечерњег шоуа, у којој је телевизијску екипу саветовао да предмете које је видовњак донио са собом замени властитима. Гелер се тешко осрамотио јер није савио баш ништа.

Но, занимљиво је да је Гелерова слава након тога порасла. Будући да је постало јасно како једно разоткривање не може бити довољно да се разувере људи који желе да верују у натприродно, Ренди је одлучио да посвети више енергије и ресурса тој мисији. Међу осталим, сам је демонстрирао како се може савијати прибор за јело без икаквих натприродних моћи, искључиво мађионичарским триковима (слика виљушке коју је савио испод).

Гелер га је више пута тужио суду, међутим никада га није добио, осим једном на јапанском суду који је Рендију наложио да Гелеру плати трећину постотка од онога што је видовњак тражио. Ова је пресуда отказана и ствар је пала у заборав јер је Гелер одлучио да се усредсреди се на другу тужбу.

Разоткривање медија и видовњака

У телевизијском шоу „Лари Кинг уживо 2001. славни водитељ питао је видовњакињу Силвију Браун да ли би прихватила Рендијев изазов од милион долара и она је пристала. Ренди се с Брауновом појавио у истој емисији шест месеци касније, и она је опет прихватила његов изазов. Међутим, према Рендију, одбила је да се подвегне тестирању, а његова задужбина је потом на својој веб страници поставила сат који је бележио број седмица откако је Браунова наводно прихватила изазов не поштујући одлуку све до своје смрти у новембру 2013.

У другој епизоди исте телевизијске емисије 2001. Ренди је изазвао видовњакињу Розмари Алтеа да се подвргне његовом тесту од милион долара, но она га је игнорисала и није одговорила. Уместо тога, само је рекла: Слажем се с оним што он каже да постоји много, много људи који тврде да су духовни медији, који тврде да разговарају с мртвима. Много је људи, сви то знамо. Постоје варалице и шарлатани свуда.” Године 2007. Алтеа и Ренди су се поново појавили у емисији, а Алтеа је поновно одбила да одговори хоће ли или неће да се подвргне тестирању.

Оптужен да има натприродну моћ

Занимљиво је да је Ренди у више наврата оптужен да своје невероватне мађионичарске трикове изводи помоћу натприродних способности које скрива. Примерице, према канадском психологу Џејмсу Алкоку, на једном састанку на којем је Ренди поновио наступе Урија Гелера, један професор са Универзитета у Бафалу, који је веровао у натприродно, повикао је да је Ренди преварант. Овај је на то одговорио: Да, заиста, ја сам преварант, варалица, шарлатан, то је оно чиме се бавим. Све што сам овде радио биле су варке.” Но, професор му је узвратио: Нисам на то мислио. Ви сте преварант јер се претварате да те ствари радите преварама, док заправо користите натприродне моћи и заваравате нас непризнавањем тога.”

Разоткривање исцелитеља

Године 1986. Ренди је у „Касновечерњем шоу разоткрио верског исцелитеља Питера Попова. Исцелитељ је у својим наступима одушевљавао учеснике скупова набрајањем прецизних детаља о њиховим здравственим проблемима и тачним адресама, које је наводно добијао изравно од Бога. Овим умећем” зарађивао је око четири милиона долара месечно. Но Ренди је показао да му божанске” поруке не стижу с неба, већ од супруге преко скривеног радио-пријемника. Попов је након дужег отпора и порицања коначно признао да је користио бежични уређај, но тврдио је да му је супруга само повремено давала име особе којјој су потребне посебне молитве. Додао је да су готово сви знали за бежичну комуникацију.


Питер Попов (Twitter)

Након што је тада разоткривен, Попов је 1987. банкротирао. Међутим, само после неколико година вратио се на сцену и већ у 2005. зарадио више од 23 милиона долара, између осталог на продаји воде из чудотворног извора.

Разоткривање астрологије

Једна од псеудонаука којима се Ренди волио бавити била јесте астрологија. У двосатној емисији „Истраживање психичких моћи… уживо разоткрио је више људи који су тврдили да имају различите натриродне моћи. Свакоме ко их докаже била је обећана награда од 100.000 долара. Један од разоткривених био је астролог Џозеф Мериведер који је тврдио да може утврдити астролошки знак неке особе након неколико минута разговора с њом. Представљено му је дванаест људи, један по један, сваки с различитим астролошким знаком. Учесници му нису смели рећи свој астролошки знак, ни датум рођења, нити носити било што би на то указивало. По договору астролог је требало да погоди барем десет од 12 знакова да би освојио награду. Није погодио ниједан.

Да би разуверио младе који су веровали у хороскоп, Ренди је извео занимљив експеримент. Ученицима једне школе представио се као астролог и поделио свакоме лични хороскоп, затраживши да процене његову тачност. Сви су му дали високу оцену! Но на крају огледа рекао им је да међусобно размене хороскопе да би видели да су сви добили копију једног те истог текста. Садржај је био толико уопштен да је одговарао свима.

Разоткривање хомеопатије

Друга псеудонаука коју је Ренди често адресирао била је хомеопатија. Познато је да је темељ те алтернативне медицине да се исто истим лечи и да се, према њеном оснивачу Самјуелу Ханеману, као лек користе активне твари енормно великог разређења. Ренди је размјере тог разређења илустровао на духовит начин поводом „Седмице хомеопатије 2010”. Хомеопатски лек против несанице садржи екстракт кафе”, рекао је Ренди. Но, људи, ви не знате шта је Самјуел мислио под малим количинама. Да бисте били сигурни да ћете у том леку добити барем један молекул кофеина, требало би да прогутате 60 пливачких базена тога лека”, објаснио је Џејмс Ренди.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар