DARVINOVA NIT

PERNATI JEDNOROG

288 pregleda

Američki naučnici pronašli pticu i s muškim i ženskim karakteristikama.Pheucticus ludivicianus, dakle, proizvod genetske anomalije poznate kao bilateralna ginandromorfija.

Naučnici u Pensilvaniji (SAD) nedavno su otkrili izuzetno retku vrstu ptice pevačice koja na sebi s jedne strane ima muško, a s druge žensko krilo te samim tim predstavlja karakteristike oba pola.Kako su objasnili iznenađeni naučnici ova pojava je retka i može se otkriti jednom u životu.Poslednji put je rezervat prirode Powdermill u Prirodnjačkom muzeju Karnegi pronašao još jedan primer pre 15 godina i to je peta otkrivena od gotovo 800.000 ptica koje je istraživao rezervat. Svi naučnici su bili neverovatno uzbuđeni. Prisutan je naučni interes naravno, ali i sreća jer smo videli nešto što je veoma retko”, navela je Eni Lindzi, voditeljica programa za spajanje ptica u rezervatu prirode.

Iako naučnici ne mogu biti potpuno sigurni bez krvne pretrage ili obdukcije, kazali su da je ova ptica Pheucticus ludivicianus, dakle, proizvod genetske anomalije poznate kao bilateralna ginandromorfija, piše Si-En-En. Za razliku od istinskog hermafroditizma, koji se odnosi na posedovanje muškog i ženskog reproduktivnog tkiva, ginandromorfi pokazuju kontrastne polne karakteristike sa svake strane tela.


(Powdermill Nature Reserve)

U ovom slučaju, dok je jedna strana čini genetski ženkom, druga strana pokazuje sva obeležja genetskog mužjaka. Čak i stražnja strana krila i repa pokazuju presudne polne razlike, s leve su smeđe, a s desne crne boje.Ako je ptica nešto poput ostalih ginandromorfa koje su pronađene, ova levo-desna podela mogla bi ići i u njenu unutrašnjost, uključujući mozak i reproduktivne organe.

Ova neobična pojava zabeležena je i među gmizavcima, leptirima i rakovima, ali još nisu sigurni kako deluje i nastaje.

Jedan od naučnika je kazao da bi ova ptica mogla ući u knjigu rekorda i pojasnio da je ovo otkriće isto kao da su videli jednoroga”, a drugi je opisao navalu adrenalina nakon što je video ovaj retki primerak.Još od 1962. godine ornitolozi u Ptičjem istraživačkom centru Powdermill grupišu oko 13.000 ptica godišnje u prirodnom rezervatu.Njihova puna baza podataka, koja uključuje zapise stotina hiljada ptica, sadrži manje od 10 obostranih ginandromorfa.Ova neobična pojava zabeležena je i među gmizavcima, leptirima i rakovima, ali još nisu sigurni kako deluje i nastaje.

Isprva se pretpostavljalo da su ginandromorfi nastali spajanjem dva embriona u razvoju, odvojeno oplođenih, ali sada naučnici imaju još jednu ideju.Ginandromorfizam (gine” je grčki izraz za ženu, andro” znači mužjak, a morph” znači sorta).Ptica je iz porodice batokljuna s ružičastim prsima. Mužjaci i ženke batokljuni razlikuju se po boji. Tako mužjaci imaju ružičasti donji deo krila, a ženke žutosmeđe.

„Popularno pitanje u naučnim krugovima jeste: ima li ova ptica sposobnost razmnožavanja. Budući da je obično samo levi jajnik funkcionalan kod ptica, a leva strana ove ptice je ženska, ova bi ptica teoretski mogla izleći mlade ako se uspešno pari s mužjakom.

Kada ženske ptice proizvedu jaje, ćelija treba odbaciti polovinu svojih hromozoma u vrećici zvanoj polarno telo”. Ako jaje zadržava ovo telo DNK, može stvoriti vlastito jezgro.Ako dve sperme oplode jajnu ćeliju s dva jezgra, a ne jednim, a ta se jezgra počnu deliti odvojeno, svaka strana tela potomstva teoretski bi mogla imati svoj pol, s jedne strane koja izražava ženske hromozome, a s druge strane muške.

„Popularno pitanje u naučnim krugovima jeste: ima li ova ptica sposobnost razmnožavanja. Budući da je obično samo levi jajnik funkcionalan kod ptica, a leva strana ove ptice je ženska, ova bi ptica teoretski mogla izleći mlade ako se uspešno pari s mužjakom”, napisali su istraživači iz PARC-a.Međutim, čak i s potencijalno funkcionalnim jajnikom, ova ljupka ptica možda se neće moći pariti. S obzirom na to da su to ptice pevačice, a mužjaci se oslanjaju na svoju muziku da bi privukli ženke, nejasno je hoće li ova ptica moći privući partnera ako je svojom pesmom zbunjujuća za druge ptice.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar