TREĆI SMER

OPTUŽUJEM (samog sebe)!

2.891 pregleda

Za razglašavanje naveliko knjige koju su brojni već pročitali (i mene obavestili), pa i ja sam, a ona, u stvari, ne postoji. Nije napisana, nije odštampana.


Stanko Stojiljković

Nemam kuraži da optužim nekog drugog. Kao slavni francuski pisac Emil Zola (J’accuse). Stoga sam odlučio da su krivicu svalim na samog sebe.

Iz dva razloga: prvo, uračunaće mi to u olakšavajuće okolnosti i, drugo, znaće se, najzad, pravi krivac. Za šta?

Za razglašavanje naveliko knjige koju su brojni već pročitali (i mene obavestili), pa i ja sam, a ona, u stvari, ne postoji. Nije napisana, nije odštampana. Ako je nehotice ugledate u nekoj knjižari, dobro protrljajte oči, okrenite se nastavite kuda ste naumili.

Zašto da vas progone zli duhovi?

I tako će volšebno iščeznuti, možda zauvek, sve što dr Filip Rake Vukajlović, naučni savetnik Instituta nuklearnih nauka „Vinča u penziji, napisao. I ukoričio pod naslovom „PROMISk-10: Teške pare za laku nauku. Iščiliće, tako, i pisac koga još nisam upoznao. Samo časak: moram malo duže da protrljam oči, jer mi se priviđa kako jaše belog marmernog lava!

Skinuo sam veliku brigu sebi s vrata. Osim ako junaci iz rečenog krimi-romana ne počnu da mi se svete. I tuže me Srpskoj Inkviziciji, koja nikad nije zvanično ustanovljena, da sam čitao nepostojeći zabranjeni rukopis.

Opet moram da protrljam oči: odnekuda su se pojavila silna imena i prezimena kao na pomerajućoj traci pri dnu televizijskog ekrana.

Al’ ne lezi vraže, prof. dr Rajko Bukvić iz Geografskog instituta SANU natenane izbistrio pisanije dr Filipa Vukajlovića, sročio esej (Naučnici kolhoznici) i poslao ga „Galaksiji. Zašto baš njoj, postao sam veoma sumnjičav? Zato što piše za ovaj naučni magazin.

Sad ne moram da trljam oči, no za svaki slučaj se pozivam na „Rukopisi odražavaju mišljenja svojih autora sa pete stranice štampanog izdanja. Neka mi se i to uzme u obzir, molim.

Slobodan sam da vas izvestim, poštovani čitaoci, da se Srpski Rašomon sam od sebe (raz)rešio. Nema potrebe da ga u film pretače duh počivšeg Akire Kurosave.

A car Trojan iz bajke?

(Sve ovo se odigralo u Trećem smeru koji naučnici još nisu otkrili, a ja sam se, zlu ne trebalo, tamo odranije sakrio. Ako me neko od vas sretne na ulici i prepozna, neka sledeća dva-tri minuta lagano trlja oči).

Ako ste dokoni, pročitajte još:

https://galaksijanova.rs/najotrovnija-knjiga/

https://galaksijanova.rs/il-lomaca-il-glavnjaca/

https://galaksijanova.rs/ko-ce-prvi-propevati/

O autoru

administrator

Ostavite komentar